Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 09:18   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Gümrük Beyannamesi Kullanma Talimatı

GÜMRÜK BEYANNAMESİ KULLANMA TALİMATI
1 – BEYANNAME NÜSHALARININ KULLANILMASI

A. GENEL OLARAK

1 inci nüsha : İhracat ve/veya transit işlerinde kullanılır. İhracat veya transit işlemlerinin yapıldığı gümrük idaresinde saklanır.

2 inci nüsha : İstatistiki amaçla kullanılan nüshadır. Bu nüsha ilgili gümrük idaresince merkeze gönderilir.

3 üncü nüsha : İhracatta gümrük idaresince mükellefe verilir. Bu nüsha aracı banka ve diğer kamu kuruluşları tarafından izlenen işlemlerde kanıtlayıcı nüsha olarak kullanılır. İlgili kuruluşlar gerek görmeleri halinde, bu nüshadan bir fotokopi alarak, asıl nüshayı mükellefe iade ederler.

4 üncü nüsha : Transit rejiminde kullanılan ve çıkış gümrük idaresinde kalacak nüshadır. Gerektiğinde eşyanın Türkiye gümrük bölgesindeki statüsünü kanıtlayıcı belge olarak da kullanılır.

5 inci nüsha : Transit rejiminde, varış gümrük idaresince çıkış gümrük idaresine verilecek teyit nüshasıdır.

6 ncı nüsha : İthalat işlemlerinde kullanılır. Altıncı nüsha ve ekinde bulunması gereken belge asılları ithalatın tamamlanmasından ve beyannamenin kapatılmasından sonra Gümrükler Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Merkezine iletilir. Beyannameye ilişkin bilgilerin merkezi bilgisayara yüklenmesini müteakip, bu beyannameler Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderilir.
Bu nüsha aynı zamanda antrepo rejiminde de kullanılır. Bu takdirde söz konusu beyanname merkeze gönderilmez.

7 inci nüsha : İstatistiki amaçla düzenlenen nüshadır. İşlemlerin yapıldığı ilgili gümrük idaresinde beyannamenin ikinci nüshası olarak saklanır. Bu nüshaya altıncı nüshaya eklenen belgelerin örnek veya fotokopileri de eklenir.
8 inci nüsha : İthalatta gümrük idaresince mükellefe verilir. Bu nüsha aracı banka ve diğer kamu kuruluşları tarafından izlenen işlemlerde kanıtlayıcı nüsha olarak kullanılır. İlgili kuruluşlar gerek görmeleri halinde, bu nüshadan bir fotokopi alarak, asıl nüshayı mükellefe iade ederler.
  Alıntı ile Cevapla