Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 09:18   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

A. REJİMLER İTİBARİYLE KULLANILACAK GÜMRÜK

BEYANNAMESİ NÜSHALARI

Beyanname nüshalarının gümrük işlemleri itibariyle kullanımı şöyledir.

a) İhracat ve ihracata ilişkin diğer gümrük işlemleri için 1,2 ve 3 üncü nüshalar kullanılır.
b) Transitin şekline bağlı olarak gümrük beyannamesi nüshaları üzerinde şu şekilde işlem yapılır.
1. Yalnız transit rejimi için bir beyanname formunun kullanılması halinde 1, 4 ve 5 inci nüshalar kullanılır. Bunlardan 1. nüsha hareket gümrüğünde kalır. 4 üncü ve 5 inci nüshalar varış gümrüğüne gönderilir. Varış gümrüğü işlem yaptığı 4 üncü nüshayı alı koyar ve 5 inci nüshayı onaylayarak hareket gümrüğüne iade eder. Hareket gümrüğü 1 inci ve 5 inci nüshaları çakıştırarak transit işlemini ibra ettikten sonra, taşıyıcının talebi üzerine 5 nolu nüshanın transit alındısını onaylayıp, koparır ve taşıyıcıya verir.
2. Bir beyanname formunun hem ihracat hem de Türkiye gümrük bölgesi içinde başlayacak ve bitecek bir adi transit işleminde kullanılmak istenmesi halinde, 1 inci, 2 inci ve 3 üncü nüshalar çıkış beyannamesi, 4 üncü, 5 inci ve 7nci nüshalar transit beyannamesi olarak kullanılır. Bu gibi hallerde 7nci nüsha 1 inci bentte belirtilen şekilde işlem görerek hareket gümrüğünde kalır.
3. Bir beyanname formunun Türkiye gümrük bölgesi içinde başlayacak ve bitecek bir adi transit işleminde ve ithalatta kullanılmak istenmesi halinde, transit rejimi için 1 inci, 4 üncü ve 5 inci nüshalar, 1 inci bentte belirtildiği şekilde kullanılır. 6ncı, 7 inci ve 8 inci nüshalar ithalat işlemlerinde kullanılır.
c) İthalat işlemler, için 6ncı, 7 inci ve 8 inci nüshalar kullanılır.
d) Antrepo rejimi için yapılan beyanda da 6ncı, 7 inci ve 8 inci nüshalar kullanılır.
e) Dörtlü beyannamelerin 1/6, 2/7, ve 3/8 nüshaları ithalat ve ihracatta kullanılır.
  Alıntı ile Cevapla