Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 09:30   #21
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

TRANSİT REJİMİ

1615 Sayılı Gümrük Kanunun 31.10,1995 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan değişiklik ile ETKİLİ GÜMRÜK REJİMLERİ arasında yer alan TRANSİT REJİMİ aşağıda gösterildiği şekildedir.
Transit Rejimi;

Yolcu, taşıt ve gümrük vergileri ile ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmayan serbest dolaşıma girmemiş eşyanın veya gümrük işlemleri tamamlanmamış çıkış eşyasının duruma göre, yabancı bir ülkeden Türkiye gümrük bölgesinden geçerek yabancı bir ülkeye veya Türkiye' ye, Türkiye' den yabancı bir ülkeye veya Türkiye gümrük bölgesindeki bir iç gümrükten diğer bir iç gümrüğe taşınmasıdır. Transit ola­rak geçen yolcu, taşıt ve serbest dolaşıma girmemiş eşyalardan, transit geçişler do­layısıyla yapılan hizmet ve denetlemenin getirdiği ücretler hariç, GÜMRÜK VERGİLERİ ALINMAZ.
Boru haltı ile taşımalar, 92 nci maddeye göre milletlerarası transit hükümlerince işlem görür.
Yabancı bir ülkeden deniz, hava, demir veya kara yolları ile bir Türk limanına çıkarılan serbest dolaşıma girmemiş eşyanın o limanda gümrük vergileri ödenmeksizin veya muaflık işlemleri yapılmaksızın denizden yabancı veya bir Türk limanına gönderilmesi de transit sayılır.
Düzenli seferli olmayan yabancı veya Türk gemilerini Türkiye karasularından seyrinde ŞÜPHE HALİNDE, eşyanın bulunduğu ambar kapakları ve diğer yerleri gümrükçe mühürlenir, gerektiğinde memurda eşlik ettirilebilir.
Türk gümrük kanununda transit rejimi;
1-DIŞ TİCARET,
2-İÇ TİCARET,
3- ORTAK TRANSİT
olmak üzere üçe ayrılmakladır.
Bunlardan iç transit-TOPLULUK EŞYASI,
dış transit-TOPLULUK DIŞI EŞYA
Ortak transit ise; AVRUPA TOPLULUĞU İLE EFTA (Kuzey Avrupa) ülkeleri arasındaki bir transit şeklidir.

  Alıntı ile Cevapla