Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 09:53   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İTHALAT AŞAMALARI

Bir ithalatın gerçekleştirilebilmesi, ithal edilecek malın sorunsuz bir şekilde istenen yere getirilebilmesi ve dolayısıyla ithalatın en uygun bir şekilde tamamlanabilmesi için bir dizi aşamadan geçmesi , belirli bir takip alanı içinde olması gerekir. Bu aşamaları öncelikle sıralayacak olursak:

- Planlama departmanınca yada Ege Serbest Bölgesinde kurulu yine balata imalatı yapan Beşer Uluslararası A.Ş. tarafından ihtiyacı duyulan malzemelerin sipariş talebi gelir.
- İthalat şefi tarafından malla ilgili sipariş yazısı ihracatçı firmaya ithalatçı firma adına yazılır.
- Bu yazı fabrika müdürü tarafından onaylanır ve ihracatçı firmaya faks ile bildirilir gönderilen yazının cevabı beklenir.
- Min. iki gün içinde istenen, malla ilgili bilgiler veren proforma faturanın yine faks yoluyla cevabı gelir. Proforma da malın yükleme tarihi yer almaktadır.
- Proforması istenen malın böylece siparişi verilmiş olur.
- Mala dosya açılır ve numaralandırılarak bilgileri yazılır.
- Malın taşımasını yapacak nakliyeci şirkete konuyla ilgili faks çekilir ve yükleme hakkındaki detaylar için ihracatçı firmanın bilgileri verilerek irtibata geçmesi istenir.
- Mal yüklendiğinde yükleme ile ilgili belgeler ihracatçı tarafından ithalatçıya postalanmadan önce fakslanarak konuyla ilgili bölüme bilgi sağlanmış olur.
- Siparişi verilen mal yola çıkınca teslim şekli FOB ise – mal satıcı tarafından satış sözleşmesinin belirlediği yükleme limanında geminin bordasına yüklenmesi. Tüm rizikolar o anda satıcıdan alıcıya geçer- mal sigortalanır. Malın yükleme limanından gümrüğe gelmesi beklenir.
- Mal gümrüğe geldiğinde malın banka transferi işlemleri yapılır.
- İhracatçı tarafından ithalatçıya posta yoluyla malın orijinal ve nüshalı faturası, ATR ‘si , çeki listesi, konşimentosu, analiz raporu, menşe şehadetnamesi gelir. Bu belgelerden birer orijinaller ve malın çekilmesi için ithalat şefince onaylı bir yazıyı gönderir.
- İthalatı için izin gerektiren mallarla ilgili Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Merkezi Müdürlüğü’nce malın sağlık açısından herhangi bir sakıncası bulunmadığını ispatlayan İŞGÜM MÜDÜRLÜĞÜ , mühendisi, alıcı firma onaylı yazı böyle bir mal söz konusu olduğunda önceden hazırlanır ve gümrükçüye diğer belgelerle gönderilir.
- Mal boşaltma limanına girdikten sonraki işlemlerle beraber taşıma acentesine malın taşınma ücreti ve ilgili masrafların ödenmesi peşin olarak yapılır.
- Tüm işlemler tamamlandıktan sonra malın gümrükten çekilmesine gelir ve dahili bir nakliyeci şirketten araç istenir ve mallar gümrükten istenen yere ulaştırılarak ithalat işlemi tamamlanmış olur.
  Alıntı ile Cevapla