Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 10:02   #1
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İthalat-İhracat Mevzuatı

İTHALAT – İHRACAT MEVZUATI
1 – İhracat Mevzuatı : Ülkemizde gümrük birliğine girişten hemen sonra belirlenmiş olan ihracat rejimi her yıl ihtiyaçlar doğrultusundaki küçük bazı değişiklikler yapılarak uygulamaya devam etmektedir. Böylece son 6 yıldır (1999-2000) ana hatları ve mantığı değişmeyen ihracat rejimi kararı artık Türkiye’de yerleşmiş bir ihracat mantığının oluştuğunu göstermektedir.

İhracat Rejimi Kararı : 6 Ocak 1996 122515 MRG

Bu kararın amacı;
İhracatın ülke ekonomisi yararına düzenlenmesini desteklenmesini ve geliştirilmesini sağlamak için ihracatla yetkili makamları ve uygulanacak esasları belirlemektir. İhracat ile ilgili işlemleri düzenleme yetkisi DTM’nin bağlı olduğu Devlet Bakanlığı’na bağlıdır. Bu bakanlık ihracat rejimi kararına dayanarak şu düzenlemeleri yapmaya yetkilidir.
  • İhracatın her aşamasında gözetim, denetim ve gözlendirme ile ilgili önlemleri almak.
  • Ülke içi veya ülke dışı piyasalarda ortaya çıkacak olağan dışı durumlarda özellikle ihracata konu olan mallardaki yetersizlik, kamu güvenliği, kamu ahlakı, insan sağlığı, çevrenin hayvan ve bitkilerin korunması, arkeolojik tarihi ve sanatsal nitelikteki malların korunması ve denetlenmesi amacıyla ihracat aşamasında kısıtlama ve yasaklamayla yetkilidir.
  • Gerektiği takdirde müsaadeye veya kayda bağlamaya veya ihracatta miktar kısıtlaması uygulamaya yetkilidir.
  • Takas, dolaylı offset gibi karşılıklı ticaret uygulamalarının usul ve esaslarını gerektiği takdirde sektörler ve/veya ülkeler pazarında belirlemeye yetkilidir.
  • Transit ticaret, geçici ihracat, bedelsiz ihracat ve ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracatlar ile yurt dışı müteahhitlik hizmetleri veren firmaların ihracatlarını düzenlemeye yetkilidir.
  • Madde veya ülke bazında ihracatla ilgili yurt dışında düzenlenecek fuarlarda dahil tanıtım ve pazarlama politikalarını ve faaliyetlerinin esaslarını belirlemeye yetkilidir.
  • İhracata konu olan tarım ürünlerini desteklenmesine yönelik hazırlıklarını yapmaya, bu ürünlerin stoklarının ihracat yoluyla değerlendirmeye, esasları tespit etmeye ve uygulamaya yetkilidir.