Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 10:08   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1.12-TEŞVİK TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI ?





1.13-VESAİK MUKABİLİ İTHALAT


Vesaik mukabili ödemede mal bedeli, mallara ilişkin vesikalar gelince ve çoğu defa malların gelmesinden önce ödenir. Eğer vesikalar, malların yüklendiği gemiden çok daha hızlı olan normal postayla ve hatta çok defa uçakla gönderilmektedir. Bu ödeme şekli ithalatçı için güven vericidir. Zira alıcının, vesikaları inceleyip sipariş koşullarına uygunluğunu anlamadan herhangi bir ödeme yapması söz konusu değildir. İhracatçı, ithalatçı kadar güven altında değildir. Eğer ithalatçı, poliçeyi ödemez veya kabul etmezse mallara sahip olamaz ve ihracatçı bu bakımdan bir riskle karşılaşmayacak olsa da;satıcı için risk tamamen yok edilmiş değildir. Ağır mali yüke katlanarak yabancı ülkeye gönderdiği mallarla ilgili poliçe, (alıcının iflası, malları kabul etmemesi, ithal veya transfer izni almaması gibi)herhangi bir nedenle herhangi bir nedenle ödenmez veya kabul edilmezse satıcı, anlaşmazlığın giderilmesi için yabancı ülkede uğraşacak, geçecek süre içinde de malların bozulması, aynı fiyatla satılamaması rizikosuyla da karşılaşacaktır. Ancak, basit ve ucuz bir sistem olması nedeniyle ihracatçılar çoğunlukla bu ödeme şekli üzerinde anlaşmaya varmaktadırlar.

Bankalar vesikalı poliçeleri iştira etmekten ziyade tahsile almak isterler. Bankanın izleyeceği yol; ödemeden sorumlu bulunan ihracatçı müşterisinin mali durumuna, moralitesinin sağlamlık derecesine ve yabancı ülkedeki ithalatçı hakında muhabir bankadan alacağı ranseymana göre değişir.

1.14-MAL MUKABİLİ İTHALAT



Mal mukabili ithalat;ithalatçının satın aldığı malın bedelini o malın, satış sözleşmesinde gösterilen varma yerine gelmesinden sonra ödemesi şeklini ifade eder.



Bu ithalat şeklinde mal bedeli, satış sözleşmesinde belirlenen şartlara uygun olarak malın varışındsa; ya boşaltılmasından önce veya boşaltma yapıldıktan sonra, ya da konsinye satışlarda, ithalatçı tarafından emaneten alınan malın satışı yapıldıktan sonra ödenir.



1.15-KABUL KREDİLİ İTHALAT İŞLEMLERİ


Kabul kredisi; ithalatçının, satıcı tarafından keşide edilen poliçeyi ödemeden, sadece ödeme taahüdünde bulunarak, yani poliçeyi kabul ederek malları teslim almasına imkan sağlayan bir kredidir.
  Alıntı ile Cevapla