Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 10:12   #36
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

4.4.1- TAHSİSİ



4.4.2- KULLANDIRILMASI


Akreditif olarak kullandırılması:

Kabul kredili akreditif işlemleri ana hatlarıyla şu şekilde yürütülür:
I-ithalatçı ile ihracatçı arasında bir alım-satım sözleşmesi yapılır. Bu sözleşmede vesaikin, kararlaştırılan vade ile satıcı tarafından düzenlenecek poliçenin veya poliçelerin kabulü karşılığında alıcıya teslim edileceği, alıcının satıcı lehine, sözleşmeye uygun şartlarla bir akreditif açtıracağı hükmü de yer alır.
İthalatçı;
v İthalat belgesi,
v İthalat beyannamesi,
v %01 ithal harcı makbuzunun aslı veya devletçe belirlenen harçlarda harç pulu,
v akreditif açtırma talimatı,
v Kabul/aval kredili ithalat taahhütnamesi,ü
v İthal müsaadesi,
v İthal edilecek mal müsaadeya tabi ise müsaade belgesi,
v Proforma fatura,
İle bankaya başvurur. Burada; akreditif açtırma talimatının kabul kredisi şartlarını da içermesi ve kabul/aval kredili ithalat taahhütnamesinde ilgili hükümlerin yer alması gerekir.

II- İthalatçının verdiği belgeler ele alınarak akreditif açtırma talimatında bildirilen hususlar incelenir. Gümrük tarife ve istatistik pozisyonu (G.T.İ.P) cetveli ile müsaadeye ve fona tabi mallar, listelerinden kontrol edilir.

III- Teminat tahsil edilir.

IV- %100 nakitle karşılanmayan işlemlerde, poliçenin banka tarafından kabulü veya ithalatçının kabul edeceği poliçeye bankaca aval verilmesi sözkonusu ise ve kredi sözleşmesi aynı zamanda bir rehin bordrosu niteliği taşımıyorsa ithal edilecek olan malların cins ve miktarı da belirtilmek suretiyle vesaikin temsil ettiği malların bankaya rehnedildiğini gösteren bir rehin bordrosunun da müşteriden alınması gerekir.
  Alıntı ile Cevapla