Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 10:13   #37
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

V- %100 nakitle karşılanmayan işlenlerde; müşteriye daha önce bir genel kredi sözleşmesi imzalattırılmamışsa veya imzalattırılmamış olan sözleşmedeki kredi sözleşmesi düzenlenir. Bu sözleşmede akreditif sözleşmesinde yer alan hükümler ve ayrıca, kabul/aval kredili ithalat taahhütnamesi alınmıyorsa bu taahhütnamede yer alması gereken, ilgili hükümler bulunur.

VI- Döviz pozisyon servisinin bağlı bulunduğu Dış İşlemler Müdürlüğü’nden provizyon alınarak, geçerli talep tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ithal müsaadesi düzenlenir ve kabul kredili akreditif, satıcının bulunduğu ülkedeki muhabir banka aracılığı ile ve müşterinin talimatına göre mektupla, teleks, swıft veya telgrafla açılır. Bu mektup, teleks, telgraf veya swıftte kabul kredisinin vadesi, miktarı, lehdara kullandırılma şartları, ihracatçıdan hangi vesikaların alınacağı belirtilir.

Teleks, telgraf veya swıftlere şifre konur. Teleks ve telgraf teyitleri muhabire ilk posta ile gönderilir. Telgrafta kredi şartları ayrıntılı şekilde belirtilmemişse telgraf teyidine küşad mektubunun aslı ile bir kopyası da iliştirilir. Küşat mektubunun, teleks veya telgrafın bir kopyası da ithalatçı müşteriye gönderilir.

VII- kabul kredili akreditif mektup, teleks, telgraf veya swıfttini alan muhabir banka, akreditif mektupla mektupla açılmış bulunuyorsa amir bankanın yetkili imzalarının sirkülerdeki imzalara uygunluğunu, teleks, telgraf veya swıftle açılmışsa şifresinin doğruluğunu kontrol ettikten sonra bu mektup, teleks, telgraf veya swıftin bir kopyasını da eklemek suretiyle kabul kredisini bir mektupla lehdaraihbar eder ve kredi teyitli ise kendi teyidini de bildirir. Kabul kredisini lehdara ihbar veya teyit ettiği hakkında amir bankaya da bildirir.

Mal Mukabili olarak:

Kabul kredili vesaik ve mal mukabili işlemlerinin yürütülmesi şekli aşağıda ana hatlarıyla açıklanmıştır.

I- İthalatçı ile ihracatçı arasında yapılan alım-satım sözleşmesinde; vesaikin, kararlaştırılan vade ile, satıcı tarafından keşide edilecek poliçenin kabulü karşılığında alıcıya teslim edileceği hükmü yer alır.

II- İthalatçı, akreditif açtırma talimatı dışında, kabul kredili akreditifli işlemlerde açıklanan konuları, akreditifle ilgili olarak ithalatçılardan bankaca istenecek belgeleri temin ederek bankaya başvurur. Bu belgeler:
  Alıntı ile Cevapla