Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 16:59   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

TURİZM
Günümüzde, özellikle gelişmekte olan ülkeler, ödemeler dengesi bakımından önemli sorunlar yaşamaktadır. Bu açıkların kapatılmasında en önemli yol ülkenin dış satımının arttırılmasıdır. Bu ise önemli bir miktarda kaynak ve çaba tahsisi yanında uzun bir süreci gerektirir.

Bütün dünyada hızla gelişmekte olan turizm sektörü bu kaynağı daha az çaba ile ve kısa sürede yaratığı için önemli bir dış satım alternatifi kabul edilmiş , ülkemizde de bu amaçla 1983 ‘ten sonra turizm sektörü ciddi teşvikler görmüştür.
Döviz girdisi sağlarken , istihdam olanakları yaratarak işsizliği azaltan ekonomik bir faaliyet olan turizmin bazı ekonomilerin en önemli gelişme kapısı olarak görüldüğünü söylemek doğru olacaktır. Üç tarafı denizlerle kaplı ve pek çok doğal güzelliği olan Türkiye’nin turizm potansiyeli , hükümetlerin ve özel sektörün dikkatini çekmiş ve bunun sonucu olarak; 1991 yılında gerçekleştirilen toplam sabit sermaye yatırımlarının % 4’ü turizm sektörüne olmuştur.

Bu sektöre verilen önemin sebebi ana hatlarıyla şu şekilde izah edilebilir:

Bankacılık ve sigortacılık sektöründe olduğu gibi turizmde de bir yerden başka bir yere gönderilen somut bir ürün söz konusu değildir. Müşterinin ürünün üretildiği yere bizzat gelerek tüketmesi söz konusudur.

Turizmin görünmeyen ihracat olarak bir başka özelliği , ülkenin sahip olduğu uluslar arası ulaştırma işletmelerinin ödediği navlun hariç , ürün dış satımı için herhangi bir navlun ödememektedir.

Turizm ülke ekonomisi içindeki pek çok sektörü etkiler; oteller, alışveriş merkezleri, restoranlar, rekreasyon hizmeti veren işletmeler, yerel yönetimlerin gelirleri , alt yapı hizmetleri vs.

Turizm sayesinde dış satımı mümkün olmayan tarihi ve doğal varlıklardan gelir elde edilmesi mümkündür.

Turizm geliri , yarattığı her birim döviz için diğer endüstrilere oranla daha az dış girdi yani döviz çıkışı gerektirir ve bunun sonucu olarak daha büyük bir kısmı imalat endüstrilerinin geliştirilmesi veya dış borçların kapatılmasında kullanılabilir.
Japonya gibi ödemeler dengesi fazla veren ülkeler bu fazlalığın enflasyona neden olmaması için vatandaşlarının uluslar arası turizme katılmalarını teşvik etmektedirler. Buda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arası gelir dağılımı dengeleyici bir fonksiyona sahiptir.1


Turizmin ödemeler dengesine etkisi iki şekilde olmaktadır:

Ülke vatandaşlarının Turist olarak yurt dışına çıkmasının yarattığı etkiler
Turist olarak ülkeye gelen yabancıların neden olduğu etkiler.
  Alıntı ile Cevapla