Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 16:59   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Türkiye Ekonomisinde ihtiyaç duyulması üzerine bazı istikrar tedbirlerine baş vurulması ilk defa 1958 yılına , ardından 1970 , Nisan 1978 , Mart 1979 ve 24 Ocak 1980 tarihlerine rastlar

1994 yılında alınan istikrar tedbirleri ise daha öncekilerine benzer bir anlayışla , kamu kesimi açıklarının çığ gibi büyümesi ve dış ekonomik ilişkilerdeki dengesizliğe müdahale amacıyla gündeme gelmiştir.

Bu dönemde dövize aşırı talep neticesinde TL’nin döviz karşısında büyük ölçüde değer kaybettiği , ihracatın daraldığı ancak ithalatta patlama yaşandığı ve enflasyonun üç haneli rakamlara ulaştığı , üretimin ise %6 azaldığı gözlenmiş , Merkez Bankası rezervlerinin yarısını kaybetmiştir.

Bu atmosferde alınan 5 Nisan 1994 Programının amaçları şu şekilde özetlenebilir:
Enflasyonu hızla düşürmek
Türk Lirasına istikrar kazandırmak
İhracat artışını ivmelendirmek
Ekonomik ve sosyal kalkınmayı sürdürülebilir bir temele oturtmak
Sübvansiyon dağıtan bir devlet yapısından kurtulup ekonomide piyasa mekanizmasının her yönüyle işlediği bir yapıya geçmeyi temin edecek yapısal reformları gerçekleştirmek.

Alınan Kararlar ve Uygulamaları

Piyasalarda Denge ve İstikrar Sağlamaya Yönelik Tedbirler ;

Bu bağlamda fiyatların yükseltilmesi ve talebin daraltılması suretiyle fiyatlardaki yükselme eğiliminin önüne geçilmesi amaçlanmış ve KİT ürünlerine yüzde yüze varan zamlar yapılmıştır. Halkın enflasyon beklentisinin kırılması amacıyla bir kısım ürünlerde yılın ilk yarısı , bir kısım ürünlerde ise yıl sonuna kadar zam yapılmayacağı propagandası yapılmış ve kamu kesiminde ücret ve maaşlar neredeyse dondurulmuştur.
KİT ürünlerine yapılan zammın bir başka nedeni ise KİT gelirlerinin doğrudan artırılması idi. Bu tedbirler çerçevesinde döviz piyasası serbest rekabet şartlarına bırakıldı ve faiz artışları tırmandırılarak döviz kurlarındaki tırmanma eğilimi kırılmaya çalışılırken çıkarılan hazine bonolarıyla fonla likidite çekilerek döviz , sermaye ve para piyasalarında istikrar sağlanmaya çalışılırken devletin ihtiyacı olan likidite temin edildi.

2- Kamu Gelirleri ve Harcamaları Dengesine Yönelik Önlemler;

Tasarrufa yönelen devlet bütçesi sonucu cari harcamalarda %30 tasarruf sağlanmıştır. Yine kamu kesiminde yeni istihdam önlenmiştir. Bir kısım ihaleler ertelenirken bir kısım projeler iptal edilmiş , tarımla sübvansiyonların azaltılması kararlaştırılmıştır. Yine aynı tedbirler çerçevesinde kamu gelirlerinin artırılması amacıyla KİT ürünlerine zam yapılıp yeni vergiler getirilmiş , çeşitli fonlardan genel bütçeye aktarılan paylar artırılarak kamuya ait gayri menkullerin satılması kararlaştırılmıştır. Program çerçevesinde Nisan-Haziran döneminde 16.3 trilyonu ek gelir , 22 trilyonu tasarruftan olmak üzere 38.3 trilyon TL iyileştirme saptanmıştır.
  Alıntı ile Cevapla