Konu: tüp bebek
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 22:04   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
tüp bebek

Kısırlık sorunu olan çiftler için bugün pekçok tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemler kısaca "Yardımla Üreme Teknikleri" başlığı altında toplanmaktadır. Kısırlık, ülkemizdeki her 100 çiftten 15'inin korkulu rüyasıdır. Kısırlık denilince evli çiftlerin 1 yıl süre ile korunmadan cinsel ilişkide bulunup, çocuk sahibi olmaması durumu anlaşılmaktadır. Yardımla üreme teknikleri doğal yollarla gebe kalınamaması durumunda çocuk sahibi olmak için başvurulan yöntemlerdir. Yardımla üreme teknikleri içinde en popüler olan yöntem "Tüp Bebek" yöntemidir. Yardımla üreme teknikleri başlıca;
Aşılama "Intrauterin Inseminasyon"
Tüp Bebek
Mikroenjeksiyon "TESE, MESA Prosedürleri"

Çiftler korunmadan 1 yıl süre ile çocuk sahibi olamamışlarsa ve yardımla üreme teknikleri kullanılarak çocuk sahibi olmak istiyorlarsa, yapılacak ilk iş erkek için sperm sayımıdır. Erkeklerde sperm sayısının zayıf olduğu durumlarda hemen yardımcı üreme tekniklerine başvurulabilir. Eğer kısırlık tedavisi için müracaat eden çiftlerden erkeğe ait kusur varsa erkeğin tedavisi çoğu kez yardımla üreme tekniklerine dayanır. Hanımlarla ilgili sorunlar ise kanalların tıkalı olması yada yumurtlama problemi olarak karşımıza çıkabilir. Hanımlarda öncelikle bu tür sorunlar varsa örneğin yumurtlama problemi varsa düzeltmeye çalışılır yada kanalları tıkalı ise açılması için girişimlerde bulunulur. Bu girişimlerin olumsuz olması durumunda önce halk arasında aşılama denilen teknik uygulanır. Erkekten sperm alınıp en iyileri seçilerek hanıma tam yumurtlama gününde verilir ve bu yolla gebe kalması sağlanabilir.
Aşılama yöntemi ile gebe kalamayanlara ise tüp bebek uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca kanalı tıkalı olanlara yada spermi çok zayıf olanlara da direkt olarak tüp bebek yöntemi önerilmektedir.
Tüp bebek yöntemindeki uygulamalardan birincisi hanımdan yumurtanın alınıp erkeğin spermi ile aynı kaba konularak spermin yumurtayı döllemesi beklenir, döllenme gerçekleştikten sonra embriyo rahim içine yerleştirilir.
Tüp bebek uygulamalasında ikinci yöntem hanımdan yumurta alındıktan sonra ilk uygulamada olduğu gibi kendiliğinden spermin yumurtayı döllemesi beklenmez erkekten alınan tek sperm laboratuar şartlarında yumurtanın içerisine enjekte edilir. Yani burada döllenme zorla yapılır. Özellikle sperm sayısı çok düşük ( 300 bin - 1 milyon ) olan erkeklerde, tüp bebekteki kendiliğinden döllenme gerçekleşmediği için microenjeksiyon tekniği uygulanmaktadır.

Mikroenjeksiyon uygulaması her zaman yukarıda bahsedilen kadar basit olmayabilir. TESE VE MESA Prosedürleri olarak adlandırılan yöntemler daha komplike çalışmaları gerektiren işlemlerdir. Örn. erkeğin kanallarının tıkalı olduğu ve testisindeki bol sayıdaki spermi çıkaramadığı durumlarda erkeğin testisinden iğne ile dokuyu alınır, bunun içinden sperm ayıklanır ve elde edilen spermle döllenme sağlanır. Ya da testisten direkt olarak doku alınır bu dokudan sperm elde edilir. MESA uygulamasında, kanalları tıkalı olan hastalarda sperm kanallarında zaten mevcut ama dışarıya atılamayan sperm, bir mikrocerrahi işlem ile elde edilir. TESE işleminde ise direk testisten (yumurtalardan) alınan küçük doku örnekleri özel işlemlerden geçirilerek elde edilen spermler ile mikroenjeksiyon yapılır.

Bahsedilen yardımla üreme teknikleri kısırlık problemi olan insanlar için umutların daha da güçlenmesine yol açan tekniklerdir ancak çocuk sahibi olma umudunun kesinlikle gerçeğe dönüşeceği garantisi beklenmemelidir
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla