Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 22:35   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
"El yıkamayı bilmiyoruz" uyarısı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı...

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emre Alhan, yıkama sularının ortak kullanılması ve paylaşılmasının salgın hastalıklara yol açtığını belirterek, "İyi bir el yıkama tekniği alışkanlığıyla mikropların bulaşmasını önleyebilirsiniz" dedi.
Alhan, yaptığı açıklamada, toplum olarak el yıkamaya çok fazla önem verilmediğini ifade ederek, "Her zaman sıcak ve akan su, tercihen sıvı sabun kullanın. Ellerinizi akar su altında ovuşturarak yıkama işlemi; mikroorganizmaları bertaraf etmede geçerli en iyi yöntemdir. Islak mendiller ve su geçirmez el temizleyiciler sabun yerine kullanılmamalıdır. Tuvaletler, tuvalet ihtiyaçları dışında kullanılmamalıdırlar. Su kesintisi gibi bir durumda akar çeşme suyu olmadığında ıslak temizlik mendilleri sular akıncaya kadar önlem olarak kullanılmalıdır" diye konuştu.

Alhan, el yıkama tekniklerini de şöyle sıraladı:

"Sabun köpürene kadar ellerinizi ovalayın ve köpürdükten sonra en az 15 saniye devam edin. Parmak aralarının, tırnak içlerinin, el sırtının ve bileklerin iyice temizlendiğinden emin olun. Ellerinizi akan su altında durulayın ve eller kuruyana kadar da musluğu açık bırakın. Ellerinizi, temiz ve bir kullanımlık olan havlularla kurulayın. Temizlendikten sonra da ellerinizin kirli havlu ve havlu tutacaklarıyla musluk vanasına temas etmemesine dikkat edin."

Alhan, yıkama sularının ortak kullanılmaması gerektiğini de vurgulayarak, "Lavabolar hiçbir zaman akar çeşme suyuna alternatif değildir. Eğer akar çeşme suyu yerine lavabo kullanma zorunluluğu varsa, her kullanımdan sonra lavaboyu temizleyin. Yıkama sularının ortak kullanılması ve paylaşılması salgınlara yol açabilir" dedi.

Çocuk bakıcılarına da önerilerde bulunan Alhan, "Kreşlerde ve yuvalarda mikropların yayılmasını önlemede en geçerli kural, çocukların, çocuk bakıcılarının ve diğer personelin iyi el-yıkama tekniğine sahip olmaları gerekir. Çocukların ve çocuk bakıcılarının bazı uygulamaları mikropların bulaşmasında önemli rol oynarlar. İyi bir el yıkama tekniği alışkanlığıyla bu mikropların bulaşmasını önleyebilirsiniz" açıklamasında bulundu.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla