Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04-02-2007, 23:52   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Botaş Genel Müdür Vekili Düzyol, 'Bıl' İddialarına Cevap Verdi

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, çalışanlarının aldığı yüksek maaşlar ve torpille işe almalarla gündeme gelen ve BTC Boru Hattı'nın işletmeciliğini yapan BOTAŞ International Ltd. ile ilgili olarak, "Günde 25-30 milyon dolarlık petrol akan bir boru hattının işletmeciliğini kimse siyasi mülahazalarla atanmış isimlere teslim etmez. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Düzyol, BOTAŞ'ın, BTC hattının işletmeci şirketi BOTAŞ International Ltd. (BIL) ile ilgili basına yansıyan iddialarla ilgili açıklamalarda bulundu. Merkezi İngiltere'nin Jersey Adası'nda bulunan BIL'e 2 yılda 320 kişinin işe alındığı, 2006 yılı sonunda bu sayının daha da artarak 530'a çıktığı ve kadrosu şirkette gösterilen birçok bürokrat maaşının bin ile 6 bin dolar arasında değiştiği gündeme gelmişti. "Geçtiğimiz haftalarda BIL Genel Müdürlüğü'ne atanan eski bakanlık Müsteşar Yardımcısı Salih Paşaoğlu'nun da bu iddiaları araştırmak üzere inceleme başlattığı öne sürülmüştü. BIL'in özel konumundan kaynaklı suiistimaller olduğu iddiaları ile ilgili İHA'nın sorularını cevaplandıran BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, basında çıkan haberlerin çoğunun 'mesnetsiz' olduğunu kaydetti. BIL'ın son derece profesyonelce çalışan bir kuruluş olduğunu ve BOTAŞ'ın bağlı kuruluşu olmakla beraber, BOTAŞ'ın mevzuatına tabi olmadığına işaret eden Düzyol, bu durumun da BIL'e yönetim açısından bir esneklik kazandırdığını söyledi. BIL'in çalışma sisteminin iyi bilinmesi gerektiğini kaydeden Düzyol, BIL'ın ev sahibi ülke anlaşmasına dayanılarak imzalanmış bir işletme anlaşması çerçevesinde BTC Boru Hattı'nın işletmeciliğini yapmak üzere organize olmuş bir kuruluş olduğunu söyledi. BIL'in içerisinde son derece kalifiye elemanlar istihdam ettiklerini belirten Düzyol, "Bu da bir takım farklılıklar olmasını gerektiriyor. Gerek ücret politikasının gerekse diğer imkanların diğer kamu kuruluşlarına nazaran daha iyi olması gerekiyor. BIL'in şu ana kadarki faaliyetlerine baktığımız zaman son derece başarılı bir operasyon götürdüğünü görüyoruz" dedi.


BTC Boru Hattı'nın anlaşmaya göre yüzde 98.5 verimle çalışması gerektiğini ancak, şu anda yüzde 99'ların üzerinde bir verimlilikle işletmeciliğin devam ettiğini kaydeden Düzyol, bunun da ancak kalifiye personelle sağlandığını dile getirdi. BIL'ın sürekli Jersey Adaları ile ilgili olarak gündeme geldiğinden yakınan Düzyol, "Ama bu sembolik olarak bir vergi cenneti olan Jersey Adaları'nda İngiliz yasalarına tabi olanak kurulmuş bir şirket. Ancak şirketin bütün personeli şu anda burada çalışıyor. Zannedildiği gibi bu arkadaşlar masa başında oturmuyorlar. BTC boru hattında 4 tane pompa istasyonumuz var. Bunların bir kısmı gerçekten mahrumiyet bölgesi denebilecek noktalarda. 2 tane blok vana istasyonumuz var. Ceyhan Deniz Terminali var. Bu personelin önemli bir kısmı boru hattı üzerindeki bu noktalarda görev yapıyorlar. Hatta öyle zor koşullarda çalışıyorlar ki, gerçekten kalifiye personelin kolay kolay çalışmak istemeyeceği noktalar bunlar. Dolayısıyla bu noktalarda çalışan personele de ücret politikası anlamında bir ayrıcalık yaratmak durumundasınız" diye konuştu.

BIL'in şu anda dünya standartlarında işletmecilik yapan bir kuruluş olduğunu ve son derece iyi seçilmiş personeli bulunduğunu ifade eden Düzyol, bu personelin tümünün hattın asıl sahibi olan BTC Co. şirketinin de aktif katılımıyla seçildiğini söyledi. Hem boru hattının hem de içinden akan petrolün sahibinin BTC Co. şirketi olduğuna işaret eden Düzyol, "Dolayısıyla günde 25-30 milyon dolarlık petrol akan bir boru hattının işletmeciliğini kimse siyasi mülahazalarla atanmış isimlere teslim etmez. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu boru hattı çok değerli bir meta taşıyor ve bugüne kadar 100'e yakın tankere yükleme yapıldı" şeklinde konuştu.

"HEMŞERİ KAYIRMACILIĞI ORTAYA ÇIKARSA GEREĞİNİ YAPARIZ"

İZGAZ Genel Müdürlüğü yaptığı sırada BIL Genel Müdürlüğü'ne getirilen Muvaffak Çığ'ın görevdeki son günlerinde şirkete, İZGAZ başta olmak üzere İzmit'ten sayısı 150'ye yakın personel almasının tesadüf olup olmadığının sorulması üzerine ise Düzyol, bunun sadece bir iddia olduğunu belirtti. Düzyol, "Bu iddianın eğer doğru olduğu, eleman seçiminde kayırmacılık yapıldığı kanaatine varırsak zaten BOTAŞ Yönetim Kurulu olarak gereğini yaparız. Ancak şu da bir gerçek ki, her yönetici tanıdığı, bildiği insanlarla çalışmak ve kendi ekibini oluşturmak hakkına sahip olmalıdır. Bu noktada Muvaffak Bey'in ne tür bir tasarrufta bulunduğunu göreceğiz" dedi.

Şu ana kadar bakıldığında BIL'in fevkalade başarılı işler yaptığını ifade eden Düzyol, BIL personelinin gerekli tüm eğitimleri aldığını ve boru hattının devreye alınması ve ilk tankerin yüklenmesinden bugüne kadar hazır bulunduğunu söyledi. Düzyol, BTC Co. şirketi ile de üç ayda bir 'işletme, gözden geçirme' toplantıları yaptıklarını belirterek, BT Co. yetkililerinin de memnuniyetlerini her fırsatta dile getirdiklerini kaydetti. Düzyol, "Bugüne kadarki icraatına baktığımız zaman bu iddiaları haklı kılacak bir şeye rastladığımızı söyleyemem. Ama eğer bu tür bir suiistimal söz konusuysa zaten BOTAŞ Yönetim Kurulu bunun gereğini yapacaktır" dedi.

Düzyol, ayrıca yeni BIL'in yeni Genel Müdürü Salih Paşaoğlu'nun yıllarca bürokraside çalışmış. BOTAŞ'ta Genel Müdür Vekilliği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda müsteşar yardımcılığı yapmış çok değerli bir bürokrat olduğunu ifade ederek, Paşaoğlu'nun başarılı olacağından emin olduğunu söyledi. Her kuruluş hakkında bu tür spekülasyonların olabileceğini de belirten Düzyol, şu an itibariyle bu konuda bir inceleme başlatılıp başlatılmadığı konusunda ise bir açıklama yapmadı.
__________________
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla