Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 09:03   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.4.ORTAK TARIM POLİTİKASI KARŞISINDA TÜRK TARIM SEKTÖRÜ

Türkiye tarım ürünleri ihracatında Avrupa Birliği pazarlarında rekabet gücüne sahip bulunmaktadır. Avrupa Birliği pazarlarına yönelik olarak yapılan tarım ürünleri ihracatında Türkiye'nin pazar payını koruduğu hatta genişlettiği görülmektedir. Türkiye'nin rekabet gücü, Birliğe ihracat yapan diğer üçüncü ülkelere göre daha kuvvetlidir. Birlik üyelerinin kendi iç ticaretlerine göre ise daha az rekabet gücü bulunmaktadır.
Ancak, bu durum Avrupa Birliği'nin uyguladığı Ortak Tarım Politikası'ndan kaynaklanmaktadır.
Birlik üyesi ülkelerin DTP gereğince birbirlerinden tarım ürünü satın almalar üçüncü ülkelerden yapılan ithalata göre daha uygun fiyat ve maliyet açısından olmaktadır. Üçüncü ülkeler karşısında ise Türkiye'nin rekabet gücü AB'nin Türkiye'ye sağladığı "tercihlerden" kaynaklanmaktadır.
Birliğin kendi içinde yaptığı ticaret daha çok hayvansal ürünler ve hazır gıda sektörü ürünleri iken, üçüncü ülkelerden yapılan ithalat bitkisel ürünler ağırlıklıdır.
Türkiye tam üye adayı olarak AB'nin ortak tarım politikalarına uyum sağlama durumundadır. Ancak bunun içeriği ve takvimi önem kazanmaktadır. Türkiye DTP'nin dışında DTÖ'nün Tarım Anlaşması çerçevesinde tarım sektöründe ve dış ticaretinde liberalizasyonu sürdürmektedir.
Avrupa Birliği açısından ise genişleme sürecinde bugünkü yapısı ile uygulanmakta olan DTP sürdürülebilir değildir. Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri tarım nüfusu ve üretimi ile Birliğe yük getirecektir. Türkiye de aynı koşullara sahiptir. Geniş tarım nüfusu ve tarım üretimi ile Türkiye'nin tam üyeliği, Türkiye tarım politikalarını ve DTP'nin bugünkü yapısı ile kalması durumunda AB'ye ilave yük getirecektir
AB, genişleme sürecinin getireceği yükü ve DTÖ Tarım Anlaşması müzakerelerindeki baskıyı azaltmak için muhtemelen önümüzdeki dönemde daha liberal tarım politikalarına yönelecektir. İç desteklerini, ihracat sübvansiyonlarını, ithal sınırlamalarını azaltacaktır.
Tüm bu beklentilerin ışığında, Türkiye tarım sektöründe uyumlaştırmayı tam üyelik kararına yakın bir sürece yaymalıdır. DTÖ'ye uyum ağırlıklı liberalizasyonunu sürdürerek rekabet gücünü artırmalıdır. Tarımda verimlilik ve etkinliği hedefleyen politikalara ağırlık vermelidir. AB'ye tam üyelik halinde rekabet gücü zayıf hayvansal ürünlerde, içecek, pamuk gibi ürünlerde rekabet gücünü artırmaya önem vermelidir Sektörde ve piyasalarda kurumsal alt yapıyı tamamlamalıdır.
  Alıntı ile Cevapla