Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 09:51   #34
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

6.2. UNCTAD

United Nations Conference on Trafo and Development (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı) ilk kez 1964'de toplanmış­tır. Amacı, uluslararası ticarette gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını koruyabilmek, sanayileşmiş ülkelerden gelişmekte olanlara sürekli ve sistemli şekilde yardım akışını organize edebilmekti. Daha sonra Bir­leşmiş Milletler Genel Kurulunun bir organı haline gelerek Cenevre'ye yerleşen UNCTAD, üyeleri arasındaki çıkar farklılıkları ve sanayileş­miş ülkelerin direnmeleri sonucu amaçlarına erişememiştir. Ancak, az gelişmiş ülkelerin dünya ticaretindeki payını arttırmak ve kalkınma­larını hızlandırmak için sanayileşmiş ülkelerden ticari ödün ve doğ­rudan yardım almak için çalışmalarını sürdürmektedir.
6.3. IMF

1944'de savaş sonrası uluslararası ekonomik ilişkileri düzenle­mek amacı ile toplanan Bretton Woods Konferansının yarattığı Inter­national Monetary Fund (Uluslararası Para Fonu) 140 devletin üye olduğu bir mali klüp şeklinde çalışmalarını sürdürmektedir. Amaçları uluslararası mali işbirliğini kuvvetlendirmek ve uluslararası ticareti ge­liştirmektir.
Dünya ticaretini engelleyen en önemli etkenlerden biri özel­likle birçok gelişmekte olan ülkenin ödemeler dengesinin açık vermesi, yani bu ülkelerin ihtiyaçları olan ithalâtı yapacak yeterli dövize sahip olmamalarıdır. IMF geçici güçlükler nedeniyle döviz sıkıntısına giren ülkelere ödemeler dengelerini düzeltecek döviz kredileri verir. Bu kre­dilerin kaynağı üye devletlerin ödedikleri kotalardır. Kotaların mik­tarı ülke ekonomisinin boyutlarına göre saptanır. Kotaların % 25'i al­tın veya döviz, % 75'i de ülkenin ulusal parası ile ödenir. Kotanın "altın dilimi" ödeyen ülkece istendiği anda kullanılabilir. Geri kalan dilimleri kullanma koşulları giderek ağırlaşır. Ancak bu koşullara uyan ülkeler bu sınırların çok üstüne çıkabilirler; örneğin Türkiye BOO milyon SDR'lik (Özel Çekme Hakkı) kotasının % 625'ini kullanmak­ladır. IMF'nin kredi vermesi ayrıca uluslararası ticari bankalara o ülke için yeşil ışık yakmaktadır. IMF kendisinden borç alan ülkelerin bunu heri ödeyebilmeleri için ekonomilerini istikrara kavuşturacak önlem­ler almalarını şart koşmaktadır, özellikle para arzının ve devlet har­camalarının kontrolü ve ihracatı arttıracak devalüasyonlar IMF ko­şullarının başında gelmektedir. Son zamanlarda IMF mal arzını art­tıracak önlemler üzerinde de durmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla