Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 09:58   #49
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Bain'in 1956 yılında yapmış olduğu çalışma, pazara giriş engelleri konusun­daki öncü çalışmadır. Bu çalışmada Bain pazara giriş engellerini ölçek eko­nomileri, ürün farklılaştırma ve mutlak maliyet üstünlüğü olarak belirtmiştir
Starge'nin de belirttiği gibi Porter'a göre pazara giriş engelleri temel olarak yedi başlık altında toplanabilmektedir. Bunlar, ölçek ekonomi­leri, ürün farklılaştırma, sermaye ihtiya­cı, ürün ve tedarikçi değiştirme maliye­ti, dağıtım kanallarına giriş, ölçek eko­nomileri dışındaki maliyet dezavantajı ve hükümet politikalarıdır. Porter'a benzer bir yaklaşım Aaker tarafından geliştirilmiştir.
Pazara giriş engellerine daha kısıtlı bir yaklaşımın sergilendiği bu çalışmada, söz konusu engeller sermaye ihtiyacı, ölçek ekono­mileri, dağıtım kanalları ve ürün farklı­laştırma olarak dörde ayrılmıştır. Gö­rüldüğü gibi Aaker'in belirttiği pazara giriş engelleri Porter'm çalışmasıyla ol­dukça benzerlik taşımaktadır. Aaker ve Porter'a benzer bir diğer çalışmanın Yip'ten geldiğini görüyoruz.
Pazara giriş engellerini ölçek ekonomileri, ucun farklılaştırma, mutlak maliyet, dağıtım kanallarına giriş, ser­maye ihtiyacı ve pazardaki firmaların yeni rakiplere tepkisi olmak üzere te­mel olarak altıya ayırmaktadır.