Bain'in 1956 yılında yapmış olduğu çalışma, pazara giriş engelleri konusundaki öncü çalışmadır. Bu çalışmada Bain pazara giriş engellerini ölçek ekonomileri, ürün farklılaştırma ve mutlak maliyet üstünlüğü olarak belirtmiştir Starge'nin de belirttiği gibi Porter'a göre pazara giriş engelleri temel olarak yedi başlık altında toplanabilmektedir. Bunlar, ölçek ekonomileri, ürün farklılaştırma, sermaye ihtiyacı, ürün ve tedarikçi değiştirme maliyeti, dağıtım kanallarına giriş, ölçek ekonomileri dışındaki maliyet dezavantajı ve hükümet politikalarıdır. Porter'a benzer bir yaklaşım Aaker tarafından geliştirilmiştir. Pazara giriş engellerine daha kısıtlı bir yaklaşımın sergilendiği bu çalışmada, söz konusu engeller sermaye ihtiyacı, ölçek ekonomileri, dağıtım kanalları ve ürün farklılaştırma olarak dörde ayrılmıştır. Görüldüğü gibi Aaker'in belirttiği pazara giriş engelleri Porter'm çalışmasıyla oldukça benzerlik taşımaktadır. Aaker ve Porter'a benzer bir diğer çalışmanın Yip'ten geldiğini görüyoruz. Pazara giriş engellerini ölçek ekonomileri, ucun farklılaştırma, mutlak maliyet, dağıtım kanallarına giriş, sermaye ihtiyacı ve pazardaki firmaların yeni rakiplere tepkisi olmak üzere temel olarak altıya ayırmaktadır. |