Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 15:13   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Büyük Taarruz

BÜYÜK TAARRUZ ( BAŞKOMUTAN---DUMLUPINAR MEYDAN MUHAREBESi)


Dumlupınar ve Afyonkarahisar'daki Yunan birliklerine Sakarya' dan geri çekilen Yunan birlikleri de katıldı. Böylece Yunan Ordusu Afyonkarahisar da büyük bir savunma hattı oluşturdu. Birliklerin cephedeki durumları şöyle idi:

Yunanlıların 1,. Kolordusu Afyonkarahisar'da, 3. Kolordusu Eskişehir çevresinde mevzilenmiş, 2. Kolordusu da daha geride yedekte bırakılmıştı.

Türklerin 1..0rdusu Afyonkarahisar hattı karşısında 2. Ordusu Eskişehir hattı karşısında, Kocaeli Grubu ise Bursa -Bilecik hattında bulunuyordu.

Büyük Millet Meclisi taarruz için sabırsızlanıyor, Başkomutanlık yetkilerini Mustafa Kemal'den almağa çalışıyordu. Mustafa Kemal'in rahatsızlığı nedeniyle Meclise gelemediği 5 Mayıs 1922 günü Büyük Millet Meclisi" Başkomutanlık süresinin uzatılmaması "yolunda bir karar almıştı. Meclisin bu kararına çok üzülen Mustafa Kemal ertesi gün meclise giderek "savaş durumunda bulunan bir ordunun başsız bırakılamayacağını bildirerek komutanlığı bırakmadığını" açıkladı. Bunun üzerine Büyük Millet Meclisi Başkomutanlık yetkisinin üç ay daha uzatılmasını kararlaştırdı. Bu yetki 20 Temmuz 1922 de süresiz olarak uzatıldı.

Başkomutan Mustafa Kemal, ordunun noksanlarının giderildiğine, maddeten ve manen güçlendiğine, topyekün bir savaşa hazır olduğuna kanaat getirdiği bir sırada İngiliz Generali Tavzend'in kendisine Konya'da görüşme istediği bildirildi. Bu daveti fırsat bilen Mustafa Kemal Tavzend 'le buluşup görüşmek üzere 23 Temmuz 1922 de Ankara'dan ayrıldı. Önce Akşehir'de bulunan Batı Cephesi Karargahına gitti. Oradan Konya'ya geçip adı geçen generalle görüştükten sonra tekrar gizlice Akşehir'e döndü. 28 Temmuz'da Akşehir'de oynanacak olan bir futbol maçını bahane ederek orada toplanmış bulunan cephe, ordu ve kolordu komutanlarıyla "Büyük Taarruz'un Harekat Planı" nı görüştüler. Bu plan Başkomutan Mustafa Kemal,Genel Kurmay Başkanı Fevzi( Çakmak) Paşa, Batı Cephesi Kumandanı ismet (İnönü), Milli Savunma Bakanı Kazım (Özalp), 1. Ordu Kumandanı Nurettin Paşa 25, 2. Ordu Kumandanı Yakup Şevki paşa, Süvari Kolordusu Kumandanı Fahrettin (Altay) Paşa taraflarından hazırlanmıştı. Bu plana göre:

Mustafa Kemal, 20 Ağustos 1922 de gizlice Ankara'dan çıkarak otomobille Tuz Gölü üzerinden Konya Ovasını geçerek doğruca Akşehir'deki Batı Cephesi Karargahı'na gitti. Anadolu Ajansı o gün Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal'in Ankara'da Çankaya'da bazı özel davetlilerine bir çay ziyareti (!) verdiğini bildiriyordu. Mustafa Kemal aynı gün Akşehir'de Batı Cephesi Kumandanı ismet Paşa'ya 26 Ağustos sabahı taarruzun başlatılması emrini, 21 Ağustosta da i. ve ii. Ordu Komutanlarına son direktiflerini verdi. Cephe Karargahı'nı 24 Ağustos'ta Şuhut'a, 25 Ağustos'ta harekatın idare edileceği Kocatepe'de hazırlanan çadırlı ordugaha taşıttı.

Sakarya Savaşı'ndan sonra italya, Fransa ve Sovyet Rusya silah, mermi, uçak, kamyon salarak bize yardımcı oldular.
  Alıntı ile Cevapla