Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2007, 10:03   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Bayırköy Kumtaşlan ve Kapıkaya Formasyonu 1050-1120 m.'yi bulan kalınlıkları ile Paleozoik temel üzerine açılı diskordansla gelerek bir taban konglomerası oluşturur. Üzerine ise taban seviyeleri çört yumrulu "Bilecik Kireçtaşiarı" gelir. Kalınlığı 575-840 m. arasında olan Bilecik Kireçtaşlan alt kısımda demirli oolitik, üst kısımda sparitik ve mikritik kireçtaşlarından meydana gelmiştir. Bilecik Kireçtaşian üzerine ise uyu r;1, l u olarak Soğukçam Kireçtaşlan gelir . Alt kretase yaşlı bu birimin üzerini ise açısal diskordansh olarak Senomaniyen yaşlı Vezirhan Formasyonu örter. Orta Sakarya Bölgesinin Mesozoik oluşumların en üstünde ise batıda Gölpazarı Grubu-doğuda ise Dereköy Grubu yer alır. PaJeosen yaşlı Selvipmar Kireçtaşiarı, Gölpazar Grubunu uyumlu olarak örter.
Bölge tamamen bir transgrcsyon ve regrasyon ürünüdür. Transgresyon sonucu oluşan ça.kıltaşları, havzanın derinleşmesi ile yerini kumtaşlarına bırakmıştır. Havzada çökme zaman zaman azaldığından çakıltaşı seviyeleri, kumtaşlarına geçiş gösterir. Bayırköy Kumtaşları üzerine parelel uyumsuzlukla gelen çört modülleri içeren orta-kalın katmanlı mikritik kireçtaşı ile temsil edilen Bilecik Kireçtaşı havzanın hızla derinleştiğini göstermektedir. Bu birim üzerine geçişli olarak gelen marn, killi kireçtaşı ve mikritik kireçtaşı arda.lanmasi.ndan oluşan Vezirhan Formasyonu, havzadaki derinleşmenin sürekliliğini göstermektedir.
Bayırköy Kumtaşı-Kapıkaya Formasyonu (A. Jura-PIiensbaMyeri)
Orta Sakarya Bölgesindeki Mesozoyik batıda "Bayırköy Kumtaşları", doğuda "Kapıkaya Formasyonu" ile başlar. Bu formasyonlar Alt Jura (Liyas- Pliensbahryen) yaşını veren fosiller içermektedir. Çok sayıda Ammonit, Entolium membramaccum (Nillson), Spiriferina sp., Pentacrinus sp., Algler ve Bryzoalar.
  Alıntı ile Cevapla