Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2007, 10:04   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Genellikle denizel kırıntılı kayalardan oluşan Bayırköy Formasyonu ilk kez Altınlı (1973) tarafından Bayırköy Kumtaşı olarak adlandırılmıştır. Daha sonraki yıllarda formasyon içinde değişik kaya türlerinin saptanmasıyla Soner (1977) tarafından Bayırköy Formasyonu olarak tanımlanmıştır.
En iyi görüldüğü mostrada, tabanda sarımsı boz renkli karbonatlı kurntaşları ile başlar. Bu seviyelerde orta tabakalı olan birim, orta ve üst seviyelere doğru ince tabakalı killi kumtaşı, karbonatlı killi kumtaşı ile devam eder. Tabakalarıma düzlemleri çok sık eklem ve çatlaklarla kesilmiştir. Killi seviyelerinde çok sık gelişmiş kıvırmaklar gözlenir. Birim, üstte kaba kum boyutundaki arkoz kumtaşı ile devam eder.
Bayırköy Kumtaşları 1112 m. ve Kapıkaya Formasyonu ise 90 m.'yi bulan kalınlıkları ile Paleozoik temel üzerine açılı diskordansla gelerek bir taban konglomerası oluşturur. Üzerine ise taban seviyeleri çört yumrulu "Bilecik Kireçtaşları" gelir. Bilecik Kireçtaşiarı (KalloTİyefl-Alt Portlandiyen }
Bu birim ilk defa Altınlı (1975) tarafından Bilecik Kireçtaşlan olarak adlandırılmıştır. E3ilecik Kireçtaşı, doğuda Orta Sakarya'daki Çamalanı bucağı, batıda M.myas Gölü, kuzeyde Mekece'den güneyde Söğüt ilçesine kadar aşınma yüzünden dağınık bir istif halindedir. Transgrasyonlu tabanı ve regrasyonlu tavanı ile tanı bir çökelme dönemi
halindedir. Sürekli dik yar yapan kireçtaşı, Bayırköy Formasyonu (veya Kapıkaya Formasyonu) üzerinde açılı diskordanslıdır. Doğuda üstüne açılı diskordans ile Soğı.ıkçam Kireçtaşı daha batıda ise aşınma nedeniyle yine diskordanslı Vezirhan Formasyonu gelir.
  Alıntı ile Cevapla