Yer Altı Madenciliği Yerkabuğunun altında yapılan madencilik faaliyetleridir. Bir cevher rezervine ulaşılana kadar hazırlanan tüm yapıt ve açıklıklara hazırlık denir. (Amenajman = Development). Hazırlık kapsamında cevher üretimine geçinceye kadar yapılan faaliyetler hazırlık kapsamındadır. Bu hali ile ikiye ayrılır ; a) Büyük Hazırlık : Cevher kütlesine ulaşılana kadar yapılan işlemlere denir. b) Küçük Hazırlık : Cevher içerisinde üretime geçinceye kadar yapılan işlemlere denir. Bir maden kütlesine ulaşmak için iki açıklık lazımdır. Birinden malzeme, insan, nakliye, hava girişi ; diğerinde ise hava çıkışı sağlanır. Tünel : İki ucunda yeryüzü ile irtibatlı olan yatay veya eğimli yer altı yapıtlarına denir. Eni ve boyu, yüksekliği birbirine yakın olan yapıtlara Kaverna denir. Tünel – Rampalar – Spiraller – Kuyular – büyük hazırlıklardır. Galeri : Bir ucu kapalı veya iki ucuda yeraltında kalan tünel şeklindeki yapıtlara denir. Bir galeri makul bir eğim ile eğimlendirilmiş ise Rampa (Desandre) ve bazı hallerde eğimli galeri veya eğimli kuyu denilir. Galeriler dikdörtgen, kare, dairesel, çokgen şeklinde yapılırlar. Spiral : Silindirik bir kütle etrafında belirli bir eğim ile sürülen rampa anlamındadır. Genel olarak spiraller ve rampalar lastik tekerli ve paletli araçlar için hazırlanırken, desandraler ve eğimli galeriler insan girişi bant nakliye için hazırlanmaktadır. Hazırlıklar bitince bir cevher kütlesinin belirli bir geometrik düzen ve belirli bir dinamik yaklaşım kapsamında kazanılarak bulunduğu yerden taşınmasına üretim yöntemi denir. Yeraltında yapılan üretim faaliyetlerinde çok genel olarak aşağıdaki üretim faaliyeti uygulanır; Açık oda Yöntemi Ambarlı Yöntem Topuklu Yöntem Kombine Yöntem Tahkimatlı Yöntem Göçertmeli Yöntem |