Konu: Titan
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2007, 14:09   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Türkiye'nin herhangi bir titan cevheri üretimi henüz yoktur ve tüm titan mineralleri gereksinimini ithalat yoluyla karşılamaktadır. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, 2000 yılında toplam 10.000 tonluk yani yaklaşık 2.5 milyon $'lık titan cevheri ve titan oksitleri ithalatı gerçekleşmiştir. Ülkemizde başlıca boya, tekstil, kağıt, plastik elektrod vb. sanayi dallarında tüketilmekte olan titan oksitler yanında, yakın bir gelecekte kurulması planlanan uçak ve ağır sanayi tarafından da metalik titana gereksinim duyulacak ve ithalat miktarı yapılan projeksiyonlara göre daha da artacaktır. İlgili kuruluşlar tarafından cevher arama çalışmalarının hızlandırılması yanında, kısa zamanda dünyada bir patent yarışı şeklinde sürdürülen titan mineralleri ve metalik titan üretimi teknolojisine uygun akım şemalarının geliştirilmesi ve tesis tasarımlarının oluşturulması da gerekmektedir. Ayrıca, rutilin diğer titan minerallerine göre gerek Dünyada, gerekse Ülkemizde rezervlerinin sınırlı olması, uluslararası alanda talebin sentetik rutil, ilmenit ve şlamlara yönelebileceği dikkate alınarak, yeni kaynakların araştırılıp bulunması ve işletilmesi de önemli diğer bir noktadır.
Bunun yanısıra, ülkemiz demir-çelik sanayinin ham demir cevherine ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde entegre tesislerin gereksinimi olan 9.5 milyon ton demir cevherinin 5 milyon tonu ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Sürdürülen yanlış ithalat politikalari nedeni ile demir cevheri madenciliği yok edilme noktasına getirilmiştir. Bu nedenle, yılda yaklaşık 140 milyon dolar tutarında demir cevheri ithal edilmekte, buna karşılık ihracat hemen hemen yok sayılacak boyuttadır. Sahil kumlarındaki ağır minerallerden, bir dizi cevher zenginleştirme ve metalurjik işlemleri sonucunda hem titanyum minerallerinin hem de ham demir üretimi mümkündür. Avustralya ve Güney Afrika başta olmak üzere Dünyanın pek çok ülkesinde demir üretiminin bir kısmı sahil kumlarından kazanılmaktadır. Sahil kumlarımızdan Dünya'da uygulanan proseslere dayanılarak, titan ve demir eldesi imkanlarının araştırılması her iki minerali de dışarıdan alan ülkemiz için doğal kaynaklarımızın katma değer olarak kullanımı açısından kuşkusuz çok önemlidir.
Sonuç olarak, Avrupa Birliğine girme çabalarımızın yoğun olarak sürdürüldüğü bu dönemde, ağır mineral madenciliği açısıdan avantajlı bir coğrafi konumda olan, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde yeterli rezerv arama ve geliştirme çalışmaları henüz yapılmamıştır. Bu çalışmaların ivedilikle yapılarak mevcut titanyum rezervleri ve özelliklerinin belirlenmesi, ekonomimize katma değer yaratması açısından gereklidir. Mevcut rezervlerden, Dünya'da uygulanan proseslere dayanılarak titan ve demir eldesi imkanlarının araştırılması, gerek her iki minerali de dışarıdan alan ülkemiz için, gerekse Avrupa Birliği ülkeleri için önem arz etmektedir.
  Alıntı ile Cevapla