Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-02-2007, 13:22   #16
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a) Adana Postası: 1919-1922 yılları arasında Adana’da, Ferda gazetesi gibi Fransızları desteği ile yayınlanmaktaydı. Bu gazete de işgal kuvvetlerinin çıkarlarına hizmet etmekte ve Ankara Hükümeti’nin yurdu Bolşevikleştirmek istediğinden ve “dinin-imanın elden gittiğinde” bahsediyordu[1].
b) Rehber: Ata Derviş tarafından Adana’da, Fransız destekli olarak çıkmıştır. Ata Derviş bir ara Kuvay-ı Milliye hatlarına sokulmuş ve daha sonra Fransızların hizmetine girerek, yazdığı yazılarla milletin Kuvay-ı Milliye’ye olan güvenini sarsmaya ve ikilik çıkarmaya çalışmıştır. Bu amacında, Karaisalı yöresinde bir dereceye kadar başarılı da olmuştur[2].
Adana yöresinde, Milli Mücadele ve işgal kuvvetleri arasındaki mücadele basın alanında, Milli Mücadele yanlısı Yeni Adana gazetesi ile muhalif Ferda, Adana Postası ve Rehber gazeteleri arasında geçmiştir.
c) Zafer: 1918 ile 17 Eylül 1919 tarihleri arasında Kastamonu’da yayınlanan bu gazete İstanbul Hükümeti yanlısı idi[3].
d) Hatif: 1921 yılında Eskişehir’de yayınlanmaya başlayan gazetenin sahibi, Mustafa Kemal düşmanı olan Hüsnü Yusuf’tur. Hüsnü Yusuf, Türk orduları Kütahya bozgunu ile Sakarya gerisine çekildikleri sırada Mustafa Kemal’e ağır hakaretler içeren bir şiir yazmıştır. Mustafa Kemal’e verilen bu nüsha her zaman Mustafa Kemal’in masası üzerinde dururdu. Zaferden sonra, Mustafa Kemal’e, Hüsnü Yusuf’un yüz ellilikler listesine konması teklif edilince Mustafa Kemal; “O benim şahsıma ihanet etmiştir. Davaya ihanet yoktur. Bu sebeple onu hainler listesine koymayın, düşmanlık ikimiz arasındadır...” demiştir[4]. Hüsnü Yusuf Büyük Taarruz’dan sonra Batı Trakya’ya kaçmıştır.
  Alıntı ile Cevapla