No.: 28 Sayfa 63 17 Recep 1313 Müsned ve müsnedün ileyhin takdim ve tehiri ilm-i maaninin buna dair bir çok beyanatý olup onlar okuya okuya ve yaza yaza yani iktisab-ý rusuh ve meleke ile bilinebilir. Ancak nesirde müsnedün ileyhin takdimi la-bed olup þiirde olduðu gibi zaruret görülmeksizin müsnedin müsnedün ileyhe takdimi caiz olmadýðýndan bu cihetle nesc-i kelama dikkat lazýmdýr. Müsned ve müsnedün ileyhin (terk ve zikri) müsnedün ileyhin terkini mucib bir sebeb ve lüzum kati olmaksýzýn terki caiz deðildir. Þu kadar ki (Saat kaçtýr ve hasta nasýldýr) suallerine karþý (Saat birdir ve hasta iyidir) demek münasebet olamayacaðý sýrada yalnýz (bir) ve (iyi) kelimeleriyle bala iktifa müsnedün ileyhin terki ve negah-ý resmi icra olunduðu sýrada alel usul (Falan ile akd ve izdivaca muvafakat ettiniz mi?) Yollu vaký olan suale cevaben (ettim) demek kafi gibi göründüðü halde icab-ý þeriyesine binaen (evet falan ile akt ve izdivaca muvafakat ettim.) denilerek müsnedün ileyh zikri mukteziyat-ý ebedden olup yazdýðýmýz sözlerde bu misüllü nikat ve dekayýka dikkat muktezidir. KAÝDE Meþarun ileyh mumilileyh, merkum, mezburex, mezkur bunlar kitabetimizde çok kullanýlýyor. Çünkü bir adamýn veya þey’in bir mektupta dört beþ kere falan falan diye ismini zikrü tekrar ahenge muvafýk olmadýðýndan (Hoca Efendi geldi Hoca Efendi biraz rahatsýz ettiðinden çok duramayýp gitti) denilemeyip (Hoca Efendi geldi, mumi ileyh biraz rahatsýz ettiðinden çok duramayýp gitti) yazýlýr. |