Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-02-2007, 17:35   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1.1. Basının Görevleri

Basının görevleri ise genelde şöyle sıralanmaktadır:
1. Anlamlı bir çerçeve içinde, günün olaylarını doğru, tam ve mantıki bir biçimde sunma.
2. Kanaat ve eleştirilerin değiş tokuş edildiği bir forum olma.
3. Toplum içindeki grupların kanaatlerini ve tavırlarını birbirleri­ne duyurabilecekleri bir araç olma.
4. Toplumun amaçlarını ve değerlerini sunma ve açıklama yönte­mi olma.
5. Yansıttığı bilgi, düşünce ve duygu akımlarıyla toplumun bü­tün üyelerine erişebilme.

Çağdaş basın gibi bir kitle iletişim aracının görevi, doğru ve tam haber verme yanında “ kamu tartışmalarının ortak taşıyıcısı” olmaktır.
Bu konuda, Amerikan Basın Özgürlüğü Komisyonu Raporu’nda şöyle denilmektedir.
“Özgür bir toplumun gereği, doğuş koşullarından dolayı bir fik­rin kösteklenmemesidir. Basın, herkesin fikirlerini yayımlayamaz ve bu beklenmez. Fakat dev basın birimleri, yansız haber vermenin bir gereği olarak ve taraf tutma işlevlerinden ayrı olarak, kendi kanaatle­rine aykırı olan fikirlerin yayımlanması görevini yüklenebilirler ve yüklenmelidirler.
Bir toplumdaki bütün önemli görüşler ve çıkarlar, kitle haberleş­me araçları tarafından temsil edilmelidir. Bu görüşlere ve çıkarlara sa­hip olanlar, kendi gazeteleri ve radyo istasyonları aracılığıyla vatan­daşlara, bunları duyurma gücüne sahip olmayabilirler. Gerekli yatı­rım yapabilseler bile, bu kimselerin yayınlarının, taraftarları dışında­ki gruplar tarafından okunacağına ya da programlarının duyurulaca­ğına dair güvenceleri olamaz. İdeal düzen, kendi görüşlerini sunan kitle iletişim araçlarının, aynı zamanda öteki görüşlere de yer verme­leridir.
Onların adilliğini denetlemek ve önemli olayların saf dışı bırakıl­masını kısmen engelleyebilmek için, taraf tutan özel araçların hayati önemi vardır. Böyle bir düzenin yokluğunda, toplumda kısmen dış­lanmış gruplar, dışlanmaya devam edeceklerdir. Görüşleri karşılıksız kalan grupların bu görüşleri, önyargılara dönüşecektir. Beklenen, kit­le iletişim araçlarının toplumdaki bütün gruplara ulaşmaları ve onla­rın birbirlerini anlamalarına aracı olmalarıdır.
  Alıntı ile Cevapla