Konu: Afişler
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-02-2007, 14:29   #34
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Tanıtım sektörünün en güçlü medyalarından biri olan afiş, bugün hak ettiği yere gelememiştir. Bulunduğu toplumun kültür aynası olan afişler hep bir ihtiyaçtan meydana çıkmakta ve oluşmaktadır.
Ülkemizde üretilen ve afiş başlığı altında nitelendirilebilecek işlere baktığımızda gerçekten çok nitelikli ama az sayıda olan afişlerin varlığını görmekteyiz. Bu nitelikli afişlerin tirajlarının da düşük olduğu göz önünde tutulursa tüm afiş üretiminin yanında kaybolup gittikleri görülmektedir. Bu tip afişler gibi genelde sokaklara asılmayan iç mekan afişleridir. Bunlar dışında her türlü afişi herhangi bir sokakta görmek mümkün olmaktadır.
Bir reklam afişinin güzel olması yeterli değildir, etkileyici ve insanları amaç doğrultusunda harekete geçirmesi gerekir. Ancak hep aynı öğeleri kullanmak afişin etkinliğini azaltacaktır. Afişte fotoğrafın yeri olduğu kadar tipografinin, kara kalemin, kolajın, karikatürün, gravürün, illüstrasyonun, minyatürün vs… yeri vardır. Bunlarda kullanılabilir, yeter ki yerinde kullanılsın.
Afiş yapısı gereği, içeriğine ve mesajın iletilmesi açısından değerlendirilebileceği gibi fiziksel oluşumu açısından tasarımcının tasarlama eylemi sırasında ona çok geniş bir perspektif sağlaması açısından çok önemlidir. Gene ekonomik yapı ile bağlantılı olarak tasarımcının işinde kullanacağı renk adeti veya uyumu, kağıt seçimi, hazırlık aşamalarındaki ara işlemler, baskı tekniği bu yapılanmaların oluşum basamaklarını oluşturmaktadır. Ancak afiş tasarımcısının bu basamakları geçerken mutlaka estetik kaygılar da taşıması gerekmektedir.
  Alıntı ile Cevapla