Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2007, 00:27   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
1.6 milyon kadından Wal-Mart’a ’cinsiyet ayrımı’ davası göründü

California Federal Temyiz Mahkemesi, Aralık 1998’den beri dünya perakende devi Wal-Mart’ta çalışmış olan veya halen çalışan toplam 1.6 milyon kadın çalışanın, ’cinsiyet ayrımcılığı’ davası açabileceğine karar verdi. Mahkeme, bu kararını Wal-Mart’ın kadın çalışanlarına daha düşük maaş ödemesine ve terfide adil davranmamasına dayandırdı.

DÜNYA perakende devi Wal_Mart’ın başı kadın çalışanları ile fena halde derde girdi. ABD’de California Federal Temyiz Mahkemesi, Aralık 1998’den beri Wal-Mart mağazalarında çalışan ya da çalışıp ayrılmış olan 1 milyon 600 bin kadının, şirkete karşı cinsiyet ayrımcılığı iddiasıyla toplu dava açabileceğine karar verdi. Alt mahkemenin kararını ikiye karşı bir oyla kabul eden California Mahkemesi, Wal Mart’ı kadın çalışanlara daha az maaş ödemek ve daha az terfi ettirmekle suçlayan davacıların aktardığı olayları, bilirkişi görüşünü, somut ve istatiksel delilleri, ayrımcılığın bir şirket politikası olarak uygulandığına kanıt olarak kabul ettiğini açıkladı. Wal-Mart yönetiminin, söz konusu karara itiraz edip, davayı ABD’de Üst Mahkeme’ye taşımaya kararlı olduklarını bildirdi

WAL-MART ANLAŞMAK İSTEYEBİLİR: İddialarını Wal-Mart çalışanlarının 3’te 2’sinin kadın olmasına karşın, yöneticilerin sadece 3’te 1’inin kadın olduğu üzerine temellendiren davacılar, mahkeme süresince bu iddialarını kanıtlamaya çalışmaları bekleniyor. Hukukçular ise Temyiz Mahkemesi’nin verdiği kararın, Wal-Mart’ı kadın çalışanları ile anlaşmaya itebileceğini düşünüyor.

EN BÜYÜK CİNSİYET AYRIMI DAVASI: Amerikan hukuk tarihinin en büyük cinsiyet ayrımcılığı davası olmaya aday olay nedeniyle milyarlarca dolarlık tazminat ödemek zorunda kalabilecek Wal-Mart daha önce de çalışanlarına az maaş ödemek ve büyük market zincirleri nedeniyle küçük işletmeleri tehdit etmekle suçlanmıştı. Ancak, kendisini ülke ekonomisi için büyük bir iş kaynağı olarak gösterip, savunmuştu.

ÖRNEK TEŞKİL EDECEK: Wal-Mart olayının, toplu dava hakkı ile belirli sayıda bireylerin daha geniş bir grup adına dava açmasını sağlayarak, bireylere hukuk sisteminde daha fazla güç veren Amerikan tarzı kollektif davalara bir örnek oluşturacağına dikkat çekiliyor. Wal-Mart’ın savunmasını yürütecek olan avukat Theodore Boutrous, "Bu, uzun sürecek bir davanın henüz ilk adımı" dedi

ELEŞTİRİLERİ KÖRÜKLER: Wal-Mart hissedarlarından olan Coldstream Management’ın yatırım departmanı yöneticisi Donald Gher, mahkemenin verdiği kararın Wal-Mart için kötü bir gelişme olduğunu ve Amerikan sendika hareketinden bu şirkete yönelik yükselen eleştirileri daha da güçlendireceğini söyledi.

Betty Dukes: Bir erkek 90 günde kadın ise 3 yılda terfi alıyor

WAL - Mart’a karşı yürütülen davada, grubun başını çeken 56 yaşındaki San Fransisco’lu Betty Dukes, 13 yıldır çalıştığı Wal-Mart’ta bir kadının belli bir göreve terfi etmesinin 3 yılı bulmasına karşın, işe yeni giren bir erkek elemanın söz konusu terfiyi 90 günde elde edebildiğini söyledi. Dukes, bu durumun kadın çalışanların ihmal edildiği anlamına geldiğinin önemli bir göstergesi olduğunu açıkladı.

Dünya perakende cirosu 3 trilyon doları aştı

DELOITTE tarafından hazırlanan "Perakendenin Küresel Güçleri 2007" başlıklı rapora göre, dünyada perakende cirosu 3. 01 milyon dolara çıktı. 1 Temmuz 2005-30 Haziran 2006 arası dönemin değerlendirildiği rapora göre, ilk 250 perakende şirketinin toplam cirosu bir önceki döneme göre yüzde 6 arttı. Tüketiciler bu dönemde en büyük 250 perakendeciden saniyede 90 bin adet, dakikada 5.4 milyon dolarlık alışveriş yaptı. Dünyanın en büyük 250 ve en hızlı büyüyen 50 perakende şirketinin sıralandığı raporda, Amerikalı Wal-Mart 312.4 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı. Bunu Fransız Carrefour ve ABD’li The Home Depot izledi. Wal-Mart’ın, kendisini takip eden dört perakendeci kuruluşun ya da listenin son 97 perakendecisinin toplamından daha fazla cirosu bulunuyor. Aralarında Türkiye, Meksika, Tayland gibi ülkelerin de yer aldığı diğer yükselmekte olan ekonomilerle kıyaslandığında orta sınıfları hızla büyüyen Çin ve Hindistan’ın uluslararası yatırımcılar için daha cazip bir konuma geldi. Deloitte Türkiye Yönetim Danışmanlığı Sorumlu Ortağı ve Tüketim Endüstrisi Lideri Uğur Süel, "Türkiye de perakende şirketleri için uzun bir zamandır önemli bir pazar. Ancak Çin ve Hindistan gibi ülkeler karşısında Türkiye’nin rekabet avantajlarını artırmak için daha aktif olması gerekiyor" dedi.
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla