Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2007, 00:28   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
AKP, ’Kıbrıs’ uyarısına bakacak ’petrol’ için yeni formül bulacak

AKP, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Kıbrıs Barış Harekatı günlerindeki ambargoyu hatırlatarak bazı maddelerini veto ettiği Türk Petrol Kanunu ile ilgili çalışma başlattı.

Yasanın geleceği MYK toplantısında şekillenecek. CHP ise yasanın değiştirilmeden geri gönderilmesi halinde Anayasa Mahkemesi’ne gitmeye hazırlanıyor. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Sezer’in iade gerekçeleri üzerinde uzmanlarının çalıştığını belirterek, "Henüz oluşmuş bir kanaat yok. Grup yönetiminde tartıştıktan sonra MYK’da da görüşeceğiz" dedi. CHP’li milletvekilleri ise yasanın değiştirilmeden geri gönderilmesi halinde, Anayasa Mahkemesi için hazırlık yapıldığını savundular.

YABANCI RUHSATI DAHA ÇOK: CHP İzmir Milletvekili Sedat Uzunbay, ’Yabancılara peşkeş çekmekle yeni bir petrol arama hamlesi başlatamayız" dilyerek, şöyle devam etti: "Çıkarılan petrolün Türkiye’ye bir litresi verilmeden dışarıya çıkarılmasına seyirci kalamayız. Birçok kesimin böyle bir yasanın Meclis’ten çıkarılmasını beklediğini düşünüyorum. Halen yabancıların ruhsat sayısı TPAO’dan daha fazla. TPAO’nun 127 ruhsatı var. Yabancı şirketlerin 206 ruhsatı var. Yabancı şirketler, ruhsat aldığı sahalarda mutlaka petrol buldu. Nusaybin Mardin Cizre üçgeninde çok ciddi sondaj faaliyetleri var, çok ciddi bulgular var."

PETROLÜMÜZ TALAN OLACAK: CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan da, Petrol Yasası ile Türkiye’deki kaynakların yabancı devletlerin milli şirketlerine talan edilmek üzere sunulacağının açıkça ortaya çıktığını savundu. Seyhan, şöyle devam etti: "Bu yıl içerisinde şu ana kadar varolan işletmelerden 100 milyon dolar devlet hakkı alındı. Kanun çıksaydı 40 milyon dolara düşüyordu. Üretim yapan şirketlerin kasasına hibe etmiş oluyorduk. Bu nedenle arama teşvik kanunu değildir, üretimi teşvik kanunudur. Devlet hakkı yüzde 2’ye indirilmekle kalmıyor, derinliklere göre yüzde 30’lara varan ek bir indirim daha yapılıyor. Milli şirketimiz TPAO’yu kendi kaynaklarını yatırıma dönüştürme anlayışından uzaklaştırmış, rekabet gücünü ortadan kaldırmıştır. Yabancı ülkelerin milli petrol şirketleri her tür yatırım serbestisi içinde korunup kollanmaktadır."

Petrol Yasası, Sezer’e aynen iade edilebilir

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Petrol Yasası’nın Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen maddelerini aynen geri gönderebileceklerini söyledi. Geri gönderilen maddelerin akıbetini komisyonun belirleyeceğini belirten Aksoy, "Yasanın uygun bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Sezer’in görüşlerini de ele alacaklarını kaydeden Aksoy, "Geri gönderme gerekçelerini inceleyeceğiz. Makul bulunursa bazı değişiklikler yapılabilir. Ama çıkarmış olduğumuz yasayı savunuyoruz" diyerek, aynen geri gönderme sinyali verdi.
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla