Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2007, 00:29   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Gitti yine paralar!

Arıcılığa 30 milyon YTL destek sağlandı. Bine yakın kooperatif yararlandı. Ancak önemli bir kısmının 'sahte arıcı' olduğu anlaşıldı.

08.02.2007 09:48

Devlet, bine yakın arıcılık kooperatifine 30 milyon YTL destekte bulundu. "Ben kooperatifim" diye devletin kapısını çalan destekten yararlandı. Ancak denetim başlayınca, vahim bir tabloyla karşılaşıldı. Destek alan bazı kooperatiflerin merkez olarak gösterdikleri yerler ev çıktı.
Türkiye Arı Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Sarıoğlu, yaklaşık 400 kooperatifin hiçbir faaliyeti olmadığını belirtti. Bu konuda bakanlığa yansıyan şikâyetler üzerine Tarım Bakanlığı'nca desteklenen arıcılık kooperatifleri için soruşturma başlatıldı. Bakanlık müfettişleri, resmi olarak sayısı bine yaklaşan kooperatifleri tek tek denetlemeye başladı.
Mustafa Sarıoğlu'nun verdiği bilgiye göre destekten yararlandığı halde faaliyette olmayan kooperatif sayısı 400'e yakın. Sarıoğlu, "İl il kooperatifleri denetlemeye başladık. Örneğin Ilgaz'da Arıcılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni denetlemeye gittik. Merkez olarak gösterilen yerde bir ev var. Tarım İlçe Müdürü anahtar bulup kapıyı bile açamadı, hiçbir faaliyet yoktu" diye konuştu.
Tarım Bakanlığı'na başvurarak denetim istediklerini belirten Mustafa Sarıoğlu'nun kendisi de incelemelere katıldı. Sarıoğlu, "Desteklemelerin bir kısmı böyle uygun olmayan yerlere gidiyor. Bu nedenle destekleme ya paketleme için verilsin ya da bölgesel lisanslı depoların kuruluşu için kullanılsın, entegre tesis yapılsın" dedi.

Geçen yıl 30 milyon YTL ödendi
Geçen yıl bakanlığın birlik üyesi üreticilere 30 milyon YTL ödeme yaptığını bildiren Sarıoğlu, "Desteklemeleri iyi kullanan Binboğa, Toros gibi kuruluşlar var. Bunlara bir şey demiyoruz, ama Ilgaz'daki denetimde görüldüğü gibi parayı alıp üstüne yatanlar var. Paranın nereye gittiği belli değil. Paketleme yapıyoruz diye gidip hibe krediyi almışlar, faaliyet yapmıyorlar. Bakanlık desteklemeyi iyi niyetle yapıyor, ama rantabl olup olmadığı da dikkate alınmalı" diye konuştu.


Ortadoğu'nun bal merkezi
Beş yıldır Arapların Türkiye'den bal almadığını, eskiden hac döneminde Suudi Arabistan'ın tek başına 6 bin ton bal aldığını kaydeden Sarıoğlu şöyle konuştu:
"16 ülkenin üye olduğu Ortadoğu Arı Yetiştiricileri ve Arı Üreticileri Federasyonu'nu kurduk, genel merkezi de Ankara'da olacak. Bir ay içinde Asya Federasyonu'nu da kurunca konfederasyon da arkasından gelecek" dedi.
Sarıoğlu, yıllık 200 milyon dolar civarında olan bal pazarında gümrüklerde yaşanan sıkıntıların aşılması için Bakan Mehdi Eker'in devreye girdiğini söyledi.
Sarıoğlu, taklit bala karşı mücadelede etkin bir isim olan Muğla Tarım İl Müdürü Hadi Kayhan hakkında ise, "Taklit bal ile en iyi mücadele edenlerden birisi idi, beş kez görevden almaya çalıştılar, ama en son geçici olarak Kastamonu'ya atadılar. Kararnamesi çıkarsa, geri gelmesi için tüm mahkeme masraflarını biz ödeyeceğiz" dedi.


Ordu'ya 4 milyon YTL kalite desteği
Tarım Bakanlığı, balda kaliteyi artırmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla Ordu'daki yaklaşık 2 bin arıcıya 4 milyon YTL dolayında destek sağlayacak.
Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, yaptığı açıklamada, söz konusu teşvikin dağıtımına başlandığını söyledi. "Teşvikin amacı balda maliyeti düşürmek, kaliteyi artırmaktır" diyen Aydın, verilen teşvikin 2010'a kadar devam edeceğini söyledi. Teşvikin süzme bala değil, kovan başına yapılmasını da isteyen Aydın şunları kaydetti:
"Süzme bala yapılan teşvik bazen sıkıntılar yaratmaktadır. Kovan başına yapılacak ödemelerde para gerçek üreticinin eline geçecektir. Bu konuda Bakanlıkla görüşmelerimiz sürmektedir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önümüzdeki yıldan itibaren tüm kovanları kayıt altına alacak. Her arı kovanına bir barkot yapıştırılarak numaralandırılacak. Böylece bu konudaki olumsuzluklar da giderilecek."

Milliyet
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla