Konu: Dolmabahçe
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-02-2007, 16:44   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Bütün bu kapıların haricinde, sahilde bahçeye açılan üç adet kapı bulunmaktadır. Bu kapılar önemli misafirleri karşılamıştır ve süslemeleri zengindir.

a) İdari Kısımlar



1) Kabul Salonu :

Kabul Salonuna göze çarpacak ilk şey, odanın dört bir tarafında şömine bulunmasıdır. Bacalar porselenle kaplanmış ve duvarların üstü cilalanmış cristaldir. Hereke’den gelen görkemli halı yerde durmaktadır. Bu salonun önemli odalara açılmakadır. Salonun ortasında durdulduğunda, sağ tarafta Sadrazam’ın odası, sol tarafta ise Sürre odası bulunmaktadır.

2) Sadrazam Odası :

Bu oda sadrazam ve vezirlerin bekleme ve dinlenme odası olarak kullanılırdı. Bu nedenle, özenle dekore edilmiştir. Tavanda gösterişli resimler vardır ve oda, on bir tane yüksek pencereden güneş alır. Duvarlarda geniş aynalar, odanın ortasında ise mermerden yapılmış altı bacaklı bir masa bulunur. Pencerelerden bakıldığında, Boğazın Üsküdardan Topkapı’ya kadar olan muhteşem manzarası görülür.

3) Sürre Odası :

Sürre Odasında genellikle altından yapılan hediyeler toplanırdı. Bu hediyeler bahçedeki pencerelerden seyredilirdi. Mekke’ye develerle taşınırdı. İkinci önemli olay ise seçilen hükümetin toplantı yeri olmasıydı. Balkan Savaşlarında önemli kararlar alınmıştır. Daha sonraları Atatürk ve İnönü zamanında misafir odası olarak kullanılmıştır.
  Alıntı ile Cevapla