Konu: Dolmabahçe
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-02-2007, 16:44   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

4) Erkeklerin Yemek Odası :

Önemli idari işler personeli ve önemli misafirler burada yemek yerlerdi. Aynı zamanda buradan bahçenin ve fıskiyenin manzarasını seyrederlerdi. Buradaki personellerin son derece iyi vakit geçirdiği her gün saray mutfağında yüzlerce yemeğin piştiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. 1923’ten sonra başbakanlık için yemek pişirilmekte kullanılmıştır.




5) Yazı Odası :

Yazı Odasında eşyalar genellikle masalar, sandalyeler, kitaplıklar ve köşe oturma bilimlerinden oluşmaktadır. Pencerelerin önünde çin vazoları bulunmaktadır. Buradaki en önemli eşya, hiç şüphesiz üçlü kanepelerdir. Bu kanepelerde otururken insanlar birbirlerinin yüzüne bakarak konuşabilirler. Bu nedenle, dedikodu kanepeleri ismini almıştır. Erkeklerin yemek odasıyla, yazı odası arasında büyük bir kapı vardır ve bu kapı merdiven yolu salonuna açılır. Birçok önemli insan bu kapıdan geçmiştir; Prince Edward VII, Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz-Joseph, Pers Şeyhi Muzaffereddin, Alman İmparatoru Wilhelm II gibi.

6) Kristal Parmaklıklı Merdiven Yolu ve Merdiven Yolu Salonu :

Kristal merdiven yolu, giriş salonundan, büyük elçi odasına kadar uzanır. Merdivenler parkeden, trabzanlar ise kristalden yapılmıştır. Bu salonun mermerden yapılmış balkonları hem denize hem karaya bakar. Zevkli döşenmiştir.

7) Süfera Salonu :

Gösterişli bi biçimde dekore edilmiş bu odanın yerleri meşe parkelerle kaplıdır. Büyük ve abartılı bi avize, işlemelerle kaplı tavandan sarkar ve yerde ipekten yapılmış büyük bir halı bulunur. Bu salonda tarihi bir olay yaşanmıştır. 1928 yılında Atatürk Latin alfabesini tanıtırken bu odayı kullanmıstır.
  Alıntı ile Cevapla