Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-02-2007, 16:47   #3
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

2. Bizans Topraklarındaki Fetihler :
·Suriye’deki Fetihler : Bu yöndeki fetihlere devam edilerek, Şam, Humus, Harran, Filistin, Halep sınırlar içine alındı. Suriye’nin fethinden sonra Kudüs’e yönelindi.
·Kudüs’ün Fethi : Kudüs dışında tüm Filistin’i fetheden Müslüman Araplar, Kudüs’e yöneldiler. Kudüs halkının Bizans’tan yardım isteği ile gönderilen Bizans kuvvetleri “ Ecnadeyn “ denilen yerde yenilgiye uğratıldı. ( 636 ). Bu zaferden sonra, Kudüs kuşatmaya alındı. Kudüs Patriğinin kenti Hz.Ömer’e teslim edeceğini bildirmesi üzerine, Hz.Ömer Kudüs’e gelerek kenti teslim aldı. * Böylece Kudüs, savaşılmadan ele geçirildi.
·Mısır’ ın Fethi : Mısır’ ın ekonomik durumunun zenginliği ve Bizans’tan gelebilecek tehlikelere açık olması nedeniyle, bölgenin fethi gerekiyordu. Amr bin As komutasındaki ordu, Mısır’ a yönelerek , Babylon ( Babilon ) ( 641) ve İskenderiye kentini ( 642 ) ele geçirdi. Kahire yakınlarında ordu kent olarak “ Fustat “ kenti kuruldu.
3. Devlet Örgütlenmesi :
Devletin geniş bir coğrafi bölgeye yayılması, yönetim-siyasi-ekonomik-askeri alanlarda örgütlenilmeyi zorunlu hale getirmiştir.
·İlk kez Düzenli ordu kuruldu. Askerlere maaş bağlandı.
·Suriye ve Filistin’ de ordugahlar oluşturuldu.
·Orduya ait kayıtların tutulması amacıyla ilk kez ordu divanı oluşturuldu.
·Devletin önemli sorunlarının görüşüldüğü meclis oluşturuldu.
·Müslüman olmayanlardan “ Haraç “ vergisi ( Toprak ) alınmaya başladı.
·İlk kez “ Beytü’l-Mal ( Devlet Hazinesi) oluşturuldu.
·Ülke yönetim birimlerine ayrıldı.
·Valiler ve Halife’ye bağlı olarak Kadılar atandı.
·İlk kez adalet işlerinde kadıların görevlendirilmesiyle, yönetim ve adalet işleri birbirinden ayrıldı.
·Hicret başlangıç alınarak, Hicri takvim uygulamaya konuldu.