Atatürk eğitim alanındaki düşüncelerini önce söylevleri ile belirtmiş ve bu şekliyle halkını eğitmiş, eğitimcilere yön vermiştir. Daha sonra bu fikirleri doğrultusunda yapısal devrimlerini gerçekleştirmiştir. Atatürk'ün Eğitim Savaşının Temel İlkeleri · Eğitim milli olmalıdır. · Eğitim bilime dayanmalıdır. · Eğitim işe yarar ve üretici olmalıdır. · Eğitim halkı cehaletten kurtarmalı onun bilgi ve ahlak düzeyini yükseltmeli yeteneklerini ortaya çıkarıp geliştirmelidir. · Eğitim karma olmalıdır. · Eğitim laik olmalıdır. · Eğitim fırsat eşitliği sağlamalıdır. · Eğitim modern fakat disiplinli olmalıdır. · Eğitim sisteminde halk eğitimine önem verilmelidir. Atatürk döneminde eğitim kurumlarmız yeniden yapılandırılarak, devletinin amaçlarına hizmet edecek şekilde düzenlenmiştir. Atatürk'ün eğitim düzeylerine ilişkin görüşleri ise şöyledir. I. İLK ÖĞRETİM Atatürk'e göre yaygın bir bilgisizlik vardır ve bunu süratle ortadan kaldırmak gerekir. O "bir milletin yüzde onu-yirmisi okuma yazma bilir, yüzde sekseni okuma yazma bilmezse bu ayıptır, bundan insan olarak utanmak lazımdır" der. Görüldüğü gibi çağdaş eğitim anlayışının sloganı olan "eğitimde fırsat eşitliği" Atatür'ün öncelikli hedefleri arasında idi. |