Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-02-2007, 11:07   #11
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Bu toplantılardan ilki, 15-21 Temmuz 1921 tarihleri arasında Millî Eğitim Kurultayı adıyla Ankara’da top sesleri arasında yapılır. Mustafa Kemal, kurultay çalışmalarına yön vermek amacıyla eğitimle ilgili ilk önemli konuşmasını işte bu toplantıda yapar. Özetle şu konular üzerinde durur:
  • Ulusumuzun gerilemesinde eğitim, en önemli etkenlerden biri olmuştur.
  • Devlet yapısında açılan yaraları sarmak için en büyük çaba eğitim alanında gösterilmelidir.
  • Ulusumuz, silâhlarıyla olduğu kadar, kafasıyla da savaşmak, birincisinde gösterdiği başarıyı ikincisinde de göstermek zorundadır.
  • Savaş günlerinin zorluklarına ve yetersiz şartlarına rağmen millî bir eğitim programı yapılmalı, mevcut şartlar içerisinde uygulanmalıdır.
  • Millî eğitim programı ise, geçmişin boş inançlarından ve yaradılışımızın nitelikleriyle ilgisi olmayan yabancı düşüncelerden; doğudan ve batıdan gelen tüm etkilerden büsbütün uzak, ulusal yaratılış ve tarihimize uygun bir kültür olmalıdır.
Mustafa Kemal bu konuşmasında öğretmenlere de önemli mesajlar vermekte; öğretmenlerin milleti yetiştirmek gibi kutsal bir görevi üstlendiğini, bu uğurda yılmadan çalışacağına inandığını belirterek, öğretmenleri kurtuluşun öncüleri arasında gördüğünü açıklamaktadır.