12-02-2007, 11:08
|
#12 |
| Guest | M. K. Atatürk, Kurtuluş Savaşı yıllarında, Cumhuriyet eğitimine yön veren ikinci önemli konuşmasını 1 Mart 1922’de Birinci Dönem Üçüncü Toplantı Yılını açarken yapar. Konuşmasında özetle şu görüşlere yer verir: - Hükûmetin en verimli ve en önemli görevi, millî eğitim işleridir.
- Eğitimde başarıya ulaşmak için, toplumumuzun ve çağın gereklerine uygun, millî ve çağdaş bir eğitim programı izlenmelidir.
- Millî eğitim politikasının temel amacı halkı, köylüyü eğitmek ve bilgisizliği gidermek olmalıdır.
- Fakat yalnızca bilgisizliği gidermekle yetinilmemeli, orta ve yüksek öğretime de önem verilmeli, ülkenin ihtiyaç duyduğu insan gücü yetiştirilmelidir.
- Millî kültürümüz yüceltilmelidir.
- Eğitim, genci, ekonomik ve sosyal hayatta fiilen etkili ve faydalı kılacak bilgilere yer vermeli, işe ve uygulama yöntemine dayanmalıdır.
M.K.Atatürk, eğitim üzerine önemli bir diğer konuşmasını da, yine Cumhuriyetin ilânından önce 27 Ekim 1922’de, Millî Mücadelenin büyük zaferle sonuçlanmasından sonra, bu zaferi kutlamak üzere İstanbul’dan Bursa’ya gelen öğretmenler topluluğuna yapar. O, bu konuşmasında eğitimin millî karakteri yanında, ilme ve fenne dayalı bir eğitimi savunur. Okul ve okulun sağlayacağı bilim ve teknik yardımla Türk milletinin ve bu milletin ekonomisinin, sanatının, şiir ve edebiyatının gelişeceğini belirtir. Okul; genç beyinlere, insanlığa saygıyı, ulus ve yurt sevgisini, bağımsızlık şerefini öğretir. Çocuklarımıza ve gençlerimize vereceğimiz öğrenimin sınırı ne olursa olsun, onlara temel olarak ; ulusuna, Türkiye Devletine ve Türkiye Büyük Millet Meclisine düşman olanlarla savaşma gereği öğretilmelidir. |
|
| |