Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-02-2007, 12:01   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Eski Mısırda Bürokrasi

ESKİ MISIR İMPARATORLUĞU’NDA BÜROKRASİ

Mısır’ın İlk Devirleri (4 bin yıl – M.Ö. 16. yy)


Mısır, eski dünyanın ilk siyasi birliğidir.Bu erken doğuşta rastlantıdan çok olağanüstü şartların oluşturduğu bir yazgı vardır.Bu ülkenin siyasi, etnik manevi dayanıklılığı, sürekliliği bunun oluşumunu belgeler.Mısır İmparatorluğu, Asya’nın büyük imparatorluklarından da, Roma İmparatorluğu’ndan da uzun ömürlü olmuştur.

Yukarı Mısır’la Aşağı Mısır’ın Kral Menes yönetiminde birleştirilmesi, Mısır tarihinin geleneksel başlangıç noktası olarak alınır.

Sıkı bir gerekirciliğe (determinizm) bağlanmadan, elverişli bir koşullar demetinin, Mısır’ın kaderini etkilediği söylenebilir.Bu koşullar hem coğrafi, hem etnik türdendir.Nil Nehri’nin ülke için birleştirici bir etken olması ve düzenli taşkınlar kıyılardaki toprakların bereketi sağlaması Mısır bakımından çok güçlü bir etken olmuştur.

Afrikalıların Samilerin çok erken dönemde Mısır topraklarına yerleşmesi ve tek bir halk olarak kaynaşması ise etnik bakımından büyük önem taşır.Bir de ülkenin çöllerle çevrilmiş ve böylece dünyanın öbür ülkelerinden ayrılmış olması, onun öbür seneler güvenliğini sağlamıştır.Cilalıtaş çağı belgeleri, bu birliğin daha o zaman geldiğini ve Nil kıyılarında kendine has bir uygarlığın doğmuş olduğunu gösterir.
  Alıntı ile Cevapla