Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-02-2007, 12:01   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Sümer’in mısır uygarlığının gelişmesinin ilk evreleri üzerindeki etkilerinin, küçük, fakat şaşmaz etkileri saptanmıştır.

Mısır’ın siyasal birliğinin gerçekleşmesi, Sümer araç takımının içindeki öğelerden Mısır yerel gelenekleriyle ya da coğrafya koşullarıyla uyuşmayanların bir yana bırakılarak, Mısır’a uygun görülenlerin hızla benimsenmesi sürecini daha ileri noktalara taşıdı.Bir başka deyişle, Mısır uygarlığı, kendine özgü biçem (üslup) birliğiyle ve kurumsal yapısıyla, hızla ortaya çıktı.Mısırlıların Sümer deneyiminden yararlanabilmelerinin sağladığı üstünlükle, Mezopotamya’da bin yıl ya da daha uzun sürede olanların Mısır’da gerçekleştirilebilmesi için bunun yarısı kadar az bir süre yetti.

Mısır’ın yazısı daha o zaman belirlenmiştir; tarih çağlarında Mısır artık doğal bir gelişme izlemekten başka bir şey yapmayacaktır.

Mısır’ın tarihi üzerine ilk belgeler M.Ö. IV. Bin yılın son üçte birine kadar dayanır.Bu belgelere bakarak Mısır’ın önce bir siyasi birlik kurduğunu, sonra birbirinden ayrı iki krallığa ayrıldığını düşünebiliriz.Bu krallıkların biri güneyde Yukarı Mısır’da öbürü kuzeyde, Delta’daydı.Bu ayrılış, uzun sürmüş görünmüyor.Güneyin iki hükümdarı, Skorpion ve Narmer, M.Ö. 3190 sularında otoritelerini kuzeyde, Delta’da hakim kılmayı başarıyorlar.
  Alıntı ile Cevapla