EĞİTİM VE ÖĞRETİM Osmanlı Devleti’nde en önemli eğitim öğretim kurumu medresedir. Medreselerin sultan tarafından inşaa ettirilenlerine ‘sultanî’ ,bilginler veya var- lıklı kimselerce inşaa ettirilenlerine ise ‘hususî’denirdi. İlk medrese 1331 yılında İznik’te Orhan Bey tarafından yaptırılmıştır ve günde otuz akça maaşla büyük bilginlerden Kayserili Davud müderris(profe- sör)olarak atanmıştır.Orhan Gazi 1335 yılında da Bursa’daki bir kiliseyi medre- seye çevirtmiştir.Çelebi Mehmet döneminde Sultaniye medresesi yaptırılmıştır. I.Murad döneminde de sarayda,devlette görev alacak kişilerin yetiştirildiği Enderun mektebi yapılmıştır. Osmanlı medreselerinde gramer,mantık,feraîz ,kelâm,belâgat,usûli fı- kıh,fıkıh, usûli hadis,hadis ve tefsir okutuluyordu. Gramer: Sarf ve nahiv denilen Arapça kurallar kitabı idi.Öğrenciyi medre- senin esas derslerine hazırlıyordu. Mantık: Fikir ve muhakemeyi işleten,zihni yanlışlardan koruyan,fikrin doğru veya yanlış olduğunu ayırmaya aracı bir bilimdi. Feraîz: Ölünün mal ve mülklerinin varislerine nasıl bölüştürüleceğini öğ-reten bir bilimdi. Kelâm(ilmi tevhid): İmanla ilgili sorunları, metafizik ve tabiat bilimlerin-den de istifâde ederek ispat eden İslâm felsefesidir. Belâgat:Anlam,incelik,ifâde,aruz,kafiye vs. gibi konulardan bahseder. Fıkıh: Uygulamayla ilgili dinî sorunları inceleyen bir bilimdir. Usûli fıkıh: Namaz,oruç,zekât ,hac,büyü,şuf’a gibi İslâm dininin ibadet ve muamele kısımlarını içeren hüküm ve kararlardan bahseder.Şeriat bilimleri-nin sonuncusudur. |