Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-02-2007, 15:32   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

8.BİLİM VE SANAT
Müslüman Türk devletleri bilim ve kültür alanında pek çok bilgin ve filozof yetiştirmişlerdir. Türk devletlerindeki bu gelişmelerde hüküdarların bilginleri koruması ve desteklemesi etkili olmuştur.
Farabi, matematik, fizik, astronomi, mantık, psikoloji ve siyaset alanlarında 160 kadar eser, İbn-i Sina ise tıp, mantık fizik ve coğrafya alanında önemli eserler vermişlerdir. Ömer Hayyâm, Ebu'l Muzaffer İsfizârî gibi bilginler Melikşah döneminde bir takvim düzenlenmişlerdir. Bu takvime "Tarih-i Celali", Takvim-i Melikşahi" gibi isimler verilmiştir.
Daha önceleri dağınık ve özel bir şekilde yapılan öğretim ilk defa Karahaniılar zamanında programa bağlanmış, dünya tarihinde ilk defa "burslu öğrencilik" sistemi bu dönemde uygulanmıştır. Medrese eğitiminde Karahanlıları Selçuklular takip etti. Bunlardan ilki Nizamiye Medresesi'dir. Burada dini bilgiler yanında, felsefe, filoloji, matematik gibi bilim-er okutulduğu için Nizamiye Medresesi dünyanın en eski üniversitesi sayılmaktadır.

Müslüman Türk devletlerinde güzel sanatlar da büyük bir gelişme göstermiştir.Egemen oldukları coğrafyalarda yapılan binlerce eser günümüze kadar gelmiştir.
Mimari ,minyatür, hat, süsleme, kabartma, ağaç işleri, dokumacılık, taş işçiliği ve kuyumculuk oldukça gelişmiştir.
  Alıntı ile Cevapla