Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15-02-2007, 09:08   #8
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

731 yılına gelindiğinde II. Göktürk devleti büyük bir kahramanı kaybetti. Kütiginin ölümü ağabeyi bilgeyi deriden etkiledi bu yüzden O’nun adına diktirdiği kitabesinde; “ Küçük kardeşim Kül Tegin vefat etti. Matemlere gark oldum. Görür gözüm görmez gibi, bilir aklım bilmez gibi oldu. Kaygu ve tasa içinde kaldım. Zamanı Tanrı yaşar. İnsan oğlu hep ölmek için türemiş. Öyle düşünceye daldım. Gözden yaş gelse engel olarak, gönülden ağlamak gelse geri çevirerek düşünceye daldım. İki şadın ve küçük kardeş yeğenimin oğlumun beylerimin milletimin hali fena olacak diye düşünceye daldım.”[1]
Kültiginin cenaze törenine Göktürklerin komşuları hepsaden katılımlar olmuştur. kıtan ve Tatabıları temsilen general Çin imparatorundan İşiyi Likeng gelmiştir. Tibet kağanından bölün Saodlar, İranlılar ve Buraha şehri tarafından general Nek ve oğul Tarkan gönderilmiştir. Kültegin için bir abide dikilecek bu abideye ağabeyi bilgenin sözleri oyma suretiyle yazılacaktı.
Bilge kağan artık yalnızdı. 697 yılından beri devlet yönetiminde ve savaş meydanları da omuz-omuza çarpıştığı Kültegin ve Tonyokuk artık yoktu. Zaten Orta Asya da ona karşı duracak pek bir güçte kalmamıştı. Sadece 733 yılında Tatabı halkı baş kaldıracaktı. Bilge Kağan bunun farkına vardı Tanger dağında 30 askerini öldürdü. II. Göktürk devleti uzun zamandır Çin ile barış Çin de yaşıyordu. Bilge yeniden bir Çin prensesiyle evlenmek istediğini yineledi imparator Hsüng bunu kabul etti ve evlilik sürecinin başlamasını teklif etti.
Bundan sonra beklenmedik bir şekilde bilge buyruk çor tarafından zehirlendi. O’nun bilgeyi zehirleyiş nedeni hakkında kaynaklarda hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Yalnız buyruk çok Çin’e birkaç defa elçi olarak gitmişti. Orada Çinlilerden etkilenmiş olabilirdi.[2] Bilge zehirlendikten sonra hemen ölmedi. Kendisini buyruk çorun zehirlediğini öğrendi. Onu ve ailesini öldürttü kendisinde 25 kasım 731 yılında vefat etti. Cenaze töreni ise 22 haziran 735 yılında yapıldı. Cenazeye Çin’den 500 kişi gelmişti. Altın ve gümüşten bol miktarda getirdiler. Bütün millet cenaze töreninde saçlarını kulaklarını kestiği gibi en iyi cins atlarını kürklerini hediye olarak sunmuştur.