Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-02-2007, 09:04   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Lozan Antlaşmasının Önemi

Lozan Konferansı, Lozan Antlaşması, Antlaşmanın Önemi

1.Lozan Konferansına Hazırlık:
Saltanat kaldırıldıktan sonra üzerinde durulması gereken sorun, barış konferansına hazırlanmak ve Türk zaferini kabul ettirmekti. Konferansın Lozan'da toplanması kararlaştırılmıştı. Bu konferansta Türk haklarının korunması ve olumlu bir sonuç alınması gidecek heyete ve başkanına bağlıydı. Türk davasını, Türkiye sınırları dışında savunacak başkanın her şeyden önce milli davanın ruhunu kavramış olması gerekti. Konferansta
savunulacak dava Misak-ı Milli'nin saptadığı esaslardı. Lozan Konferansına, Türkiye'den başka İngiltere, Fransa, Japonya, Yunanistan, Yugoslavya; Boğazlar meselesi konuşulduğu zaman da Sovyetlerle Bulgaristan iştirak ettiler. Amerika yalnız müşahit bulundurmuştu. Sekiz ay devam eden Lozan konferansı iki safhada cereyan etmiştir.
2.Birinci Lozan Konferansı (20 Kasım 1922-4 Şubat 1923):
Konferansta görüşülen meseleler ve konferansın neticesi: Türk heyetinin konferansta halli için çalıştıkları meseleler üç kısımda toplanıyordu:
A-Türklerle Yunanlılar arasındaki ilişkileri düzenlemek.
B-Yıkılan Osmanlı Devleti yerine kurulan yeni Türkiye Devletini bütün dünya devletlerine tanıtmak; Türk Misak-ı Milli'sinin çizmiş olduğu sınırları ve bu sınırlar içinde yaşayan Türk Milletinin bağımsızlığını kabul ettirmek.
C-Osmanlı Devletinin, yeni Türk Devletine miras olarak bıraktığı borçlar ve Türkler adına vermiş olduğu ödünleri yeni koşullara göre saptamak.İtilaf Devletlerinin savunacakları birleşik bir davaları yoktu. İngilizler Irak sorunu ile, Fransa Suriye sınır ve Osmanlı Devletine verdiği borçlarla, İtalya yalnız ekonomik meselelerle, Rusya da Boğazlarla ilgili
idiler. Yunanlılar ise savaştan yenilerek çıkmış oldukları için herhangi bir iddiaları yoktu. Bu devletlerin birleştikleri tek nokta, kapitülasyonlar ve elde etmiş oldukları ödünleri sürdürmek sorunu idi. Konferansın birinci safhası uzun sürdü. Fakat birçok sorunlar çözümlendi.
Yalnız şu üç sorun çok çetin tartışmalara yol açtı, çözümü bir hayli güç oldu:
1.Musul sorunu; İngilizler petrol bakımından zengin, stratejik cihetten önemi dolayısiyle de Musul'u bırakmak istemiyorlardı.
  Alıntı ile Cevapla