ege

Türü : Devlet  
Bilgi  Alınabilecek Adres ve Numaralar :  
Web Adresi : 
Ege Üniversitesi. 
E-Mail Adresi  : 
Telefon : 0(232) 388 1019 
Fax : 0(232) 339 9090 
Kampusun Adresi  :Ege Üniversitesi 
35040 Bornova/İZMİR     
Ayrıca osym.gov.tr  / yükseköğretim programları/ kurumlar/ adresinden bilgi  alabilirsiniz.  
TARİHÇE 
Ege Üniversitesi 20 Mayıs 1955 tarih ve  5695 sayılı kanunla kurulmuş, 1955-1956 öğretim yılına, 9 Mart 1956 günü yapılan  törenle başlamıştır. Kuruluşunda Ziraat ve Tıp Fakültesi bulunan Üniversiteye,  öğretim yılı içinde Tıp Fakültesine bağlı Hemşirelik Yüksekokulu açılmıştır. 1  Mart 1958 tarihinde özerkliğe ve tüzel kişiliğe kavuşmasından sonra Ege  Üniversitesi hızlı sayılabilecek bir tempo ile gelişmiştir. 1961'de Fen  Fakültesi, 1968'de Mühendislik ve Diş Hekimliği Fakültesi açılmıştır. 1969'da  İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi  adıyla Ege Üniversitesine bağlanmıştır. 1976'da üç yeni fakülte daha açılmıştır.  Bunlar Güzel Sanatlar, Eczacılık, Diş Hekimliği Fakülteleridir. İktisadi ve  Ticari İlimler ile Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu 1971 yılında  çıkarılan 1472 sayılı yasa ile devletleştirilerek Ege Üniversitesine  bağlanmıştır. 1975'de Ziraat Fakültesine bağlı olarak açılan Gıda Teknolojisi  Yüksekokulu, 1977'de Gıda Fakültesine dönüştürülmüştür. 1977'de ikinci Tıp  Fakültesi olarak İzmir Tıp Fakültesi ve bir Hukuk Fakültesi açılmıştır. Aynı yıl  İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi ikiye ayrılarak İşletmecilik ve İktisat  Fakülteleri oluşturulmuştur. Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Tekstil  Fakültesine dönüştürüldü. Mühendislik Bilimleri Fakültesine bağlı Makine ve  İnşaat bölümleri aynı adlarla fakülte haline getirilmiştir. Yine aynı yıl Kimya  ve Yer Bilimleri fakülteleri kurulmuş. 1980'de Adalet Yüksekokulu öğretime  başlamıştır. Bu arada, değişik tarihlerde çeşitli araştırma enstitülerinin  kurulması sonucu Ege Üniversitesi; 17 Fakülte, 9 Yüksekokul, 7 Araştırma  Enstitüsü ile eğitim-öğretim hizmeti vermekte idi. 
20 Temmuz 1982 tarih ve  17760 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 41 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile  Üniversite 2 ayrı Üniversite haline dönüşerek Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül  Üniversitesi kurumuştur. Fakülte ve yüksekokullar ile kuruluşlar iki üniversite  arasında paylaşılmıştır. Halen Ege Üniversitesi 10 fakülte, 10 yüksekokul ve 1  konservatuvar ile öğretim yapmaktadır.