Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-02-2007, 11:46   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Tuhaftır ki tam o sıralarda Hakkari’de Süryani isyanı ortaya çıkmıştır.Bunun İngiltere destekli olduğu açıkça ortadadır.Fakat yine de İngiltere bu politikalarla kısa sürede amacına ulaşamamıştır.Toynbee’nin de belirttiği gibi “Musul’daki İngiliz aleyhtarı mahalli ayaklanmayı bastırmada kullandıkları Nasturilerin yardımı bile bildiğimiz gibi. Bölgenin akibetinin 1926’dan önce belli olmasını sağlayamayacaktır”[1]
Musul Sorununun Milletler Cemiyeti’ne Götürülmesi
Haliç Konferansı’nın başarısızlığa uğramasından sonra İngiltere sorunu Milletler Cemiyeti’ne götürmüştür.Bu Türkiye’nin davasını açıkça kaybettiğinin göstergesiydi;çünkü Türkiye’nin üyesi dahi olmadığı,buna karşılık İngiltere’nin kurucu ve asli üyesi olduğu Milletler Cemiyeti’nin nasıl bir karar alacağı daha başından belliydi.
Milletler Cemiyeti Meclisi 20 Eylül 1924’te sorunu görüşmeye başlamıştır.Türkiye olacakların önüne geçmek için plebisit istemiştir.İngiltere bu talebi bölgede yaşayan halkın cahil olduğu ve sınır işlerinden anlayamayacağı gibi gerekçelerle kabul etmemiştir.
Sonuçta Milletler Cemiyeti Meclisi bir komisyon kurularak (komisyon kurulmasını İngiltere teklif etmiştir) sorunun yerinde incelenmesi kararını almıştır.
  Alıntı ile Cevapla