Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-02-2007, 18:18   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kafede 1 milyon dolarlık dondurma sattı

Amerikan dondurma markası Haagen-Dazs'ı Türkiye'ye getiren Serra Merzeci, Kanyon'daki 22 metrekarelik kafesinde 7 ayda 1 milyon dolara yaklaşan satış yaptı

Songül Hatısaru

Amerikan dondurma markası Haagen-Dazs'ı Türkiye'ye getiren Nişfud Gıda'nın Başkan Yardımcısı Serra Merzeci Amerikalıları şaşırttı. Kanyon'da 7 ay önce açtığı 22 metrekarelik "dükkânda" 1 milyon dolara yaklaşan dondurma satışına imza atan Merzeci, günlük ortalama 1000 top satışla Haagen-Dazs'ın tüm dünyadaki 700 kafesi arasında metrekare başına en yüksek satışı yapan kafe oldu.
Haagen-Dazs'ın Carrefoursa, Migros gibi marketlere yaptığı satışlar da eklendiğinde 8 aylık ciro 1.7 milyon dolara ulaştı. Haagen-Dazs'ın 22 metrekarelik ilk Türkiye mağazasından 350 bin dolar civarında bir satış beklerken gerçekleşen performansın Amerika'daki merkezi şaşırttığını söyleyen Serra Merzeci, şöyle konuştu:
"İlk hafta ürün yetiştirmekte zorlandık. Yüksek performansı görünce Türkiye pazarına girmekte geç kaldıklarını söylediler. Bu yıl Nişfud olarak sadece dondurma satışlarından 7 milyon dolar ciro bekliyoruz."

İkinci kafe Ankara'da
Merzeci, gelen yoğun talep üzerine ikinci kafesini Ankara'da açıyor. İstinye Park'ta da kafe açmaya hazırlanan, bunu Nişantaşı, Bebek ve Etiler'de açılacak yeni Haagen-Dazs kafelerinin izleyeceğini söyleyen Merzeci, yoğun ilgiye karşın bayilik vermemekte kararlı olduklarını belirtti.
Merzeci, "Kafe mekânlarını seçerken çok seçici davranıyoruz. Haagen-Dazs dondurmaları üst gelir grubuna hitap ediyor. Belli noktalarda olacağız. Ankara'da da ilk kafemizi bu ay açıyoruz" dedi.
Haagen-Dazs dondurmalarının en sadık müşterisi ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı. Eczacıbaşı hemen her gün Kanyon'daki kafeye uğrayıp dondurmasını kendisi alıyor.

'İşte görsünler diye şirket kurmadım'
"Benim de bir işim olsun hevesiyle" dondurma işine girmediğini söyleyen Merzeci daha önce, 1997 yılında vefat eden babası ünlü gazeteci ve işadamı Feyyaz Tokar'ın turizm şirketi Bosfor Turizm İşletmecilik'i yönettiğini anlattı. Merzeci üç yıl da Cen Ajans'ta reklamcılık yaptı. 2006'da gıda sektöründe faaliyet gösteren Haagen-Dazs ve Guylian çikolatalarını Türkiye'ye getiren Nişfud'u kurduklarını söyleyen Merzeci, reklam sektöründe pazarda arzı az olan ürünlerin başarıyı getirdiğini öğrendiğini söylerken şunları anlattı:
"Açıkçası sadece tadını çok sevdiğim için, kimse yemezse dostlarım gelir yer mantığı ile değil, epeyce ciddi bir fizibilite çalışması yapıp pazardaki premium gıda gamında boşluğu gördükten sonra dondurma işine girmeye karar verdim."

Türk-Yunan Dostluk Kupası
Golf tutkusuyla tanınan ve katıldığı turnuvalarda şampiyonluklar elde eden Serra Merzeci, Haagen-Dazs Golf Turnuvası'yla dünyada daha çok tenis sporuna destek veren Haagen-Dazs'ın ilk golf turnuvasını Türkiye'de gerçekleştirdi. Serra Merzeci 6 yıldır aksatmadan golf oynuyor.
Merzeci, dün de Otto Nagel'in Antalya'da düzenlediği ve bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen Türk-Yunan Dostluk Kupası'nda mücadele verdi. Merzeci'nin yanı sıra Ahmet Ağaoğlu, Mustafa Koç, Halil Bahçecioğlu, Fikret Ünlü, Fikret Öztürk, Beyhan Benardete, Selim Ergüder'in de yer aldığı Türk ekibi, Yunanistan'ın önde gelen ailelerine karşı oynadı.

Kaymaklı dondurmayı önerecek
Türkiye'de Haagen-Dazs'ın vanilyalı, çilekli, cheesecakeli, Belçika çikolatalı, fındıklı parçacıklı ve karamelli çeşitleri satılıyor. Haagen-Dazs yerel tatlar geliştirilmesine pek izin vermese de Japonya'da yeşil çaylı dondurmanın gördüğü talep bu politikanın biraz esnetilmesine neden olmuş. Serra Merzeci de bir Türk tadının oluşturulup dünyada da satışa sunulması için Haagen-Dazs'a kaymaklı dondurma üretilmesini önerecek.
Haagen Dazs Amerika'nın hammaddeleri, en iyi nerede yetişiyorsa oradan tedarik etme stratejisini izlediğini söyleyen Merzeci, "Çilek Florida'dan, vanilya Madagaskar'dan, çikolata Belçika'dan geliyor" dedi.
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla