Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-02-2007, 13:08   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Savaş Nedir ?

SAVAŞ NEDİR?

Savaş,iki ya da daha çok devletin silahlı, kuvvetleriyle, karşılıklı vuruşmalarıdır. Bunun için önce aralarındaki diplomatik bağları kesip birbirlerine resmen savaş açarlarsa da bunu bildirmeden savaş durumuna geçen devletler de vardır.
Tarih öncesi çağlardan beri, insanlar birbirleriyle savaşagelmişlerdir. Savaş, genel olarak iki topluluğun birbirini yok etmek üzere giriştiği çabadır. Yalnız savaşların birçok çeşidi vardır. Aileler kabileler birbirleriyle çarpıştıkları gibi, çeşitli din mensupları da savaşmıştır. Bugün savaşlar daha çok, devletler arasında olmaktadır.
İnsanlık tarihinin karmaşık ve değişken bir olgusu olan savaşın nedenleri niteliği ve kapsamı konusunda tam bir görüş birliği yoktur. Bu alandaki çeşitli yaklaşımlar ideoloji ve bakış açılarındaki farklılıklar kadar konunun felsefesi, siyasal, ekonomik, sosyolojik, psikolojik, hukuksal, vb. boyutları ile ilgilidir. Savaşın tarihteki işlevi ile sıklığı, yoğunluğu, yaygınlığı ve uzun süreliliği dönemlere göre bazı farklılıklar gösterir. Tarih boyunca uygarlıkların ve devletlerin inişli çıkışlı gelişme çizgisinde belirleyici bir rol oynayan savaşın siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel alanda insan varlığı üzerinde yarattığı yıkıcı etki bilim,teknoloji ve askerlikteki ilerlemelere bağlı olarak sürekli artmıştır.
Savaş insanların kendi kendilerinin yol açtıkları felaketlerdir. Daima çok büyük acılara, sıkıntılara sebep olur. Öyleyken, acaba , niçin durmadan, savaş çıkıyor?Bunun cevabını verebilmek için savaşların sebebi üstünde duralım.
SAVAŞLAR NİÇİN YAPILIR?

Bugün istediği şeyleri barış yolu ile elde edilen hiçbir millet savaşmaz. Günümüzün savaşları çok önemli bir konuda anlaşamayan, öbür tarafın dediğini yapmaktansa savaşmayı göze alan devletlerce yapılmaktadır.
İlkel insanlar arasındaki savaşlar küçük toplulukların aralarında,istedikleri bir şeyi elde etmek için yaptığı saldırışlardan ibaretti. Bunların birbirleriyle hemen hiç toplumsal ilişiği yoktu. Daha ileride çağlarda uygar milletlerin vahşilere karşı açtığı savaşlar da bu türlüdür. Bu savaşlar avlanmaktan bir karakter gösterir.
TOPRAK İÇİN SAVAŞ: Eski çağların savaşı daha çok insanların yaşamalarını sağlayacak toprağı bulmaları için olurdu. Kuraklık yüzünden Orta Asya’nın verimli toprakları kuruyunca burada yaşayanlar komşularıyla savaşmak zorunda kaldılar. Savaşa uğrayan kabileler ya teslim oldu,ya da daha zayıf başka kabilelerin yerlerini almaya çalıştılar. Bu çeşit savaşlar zaman zaman Asya’nın,Avrupa’nın önemli bir kısmını kapladı. Amerika’daki ilk yerleşme yıllarında “öncüler”ile kızıldereliler arasında da bu çeşit savaşlar oldu.
Toprak için savaş zamanımızda tamamen kaybolmamışsa da önemli bir savaş sebebi olmaktan çıkmıştır.
SERVET İÇİN SAVAŞ: Eski imparatorluk servet için birçok savaşlar yapmışlardır. Bu savaşlara doğrudan doğruya hükümdar karar verir,ücretli askerlerden kurulu ordularıyla savaşa çıkardı. Başka bir ülkeyi fetheden hükümdar oranın halkını yerinden sürmez,onlardan yalnız vergi almakla yetinirdi. Askerleri ise zenginleşmeye bakarlardı. Öte yandan, vergiyi kendi hükümdara vermek halk için pek büyük bir fark sayılmazdı.
Ortaçağ’da birçok servet savaşı yapılmıştır. Çok defa bir derebeyi başkasının topraklarını almak için savaş açar, bu savaşlarda kendi askerlerini kullandığı gibi başkalarından kiraladığı askerleri de dövüştürdü. Bir şehri alan bir derebeyinin büyük bir para karşılığında geri çekildiği olurdu.
  Alıntı ile Cevapla