Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-02-2007, 13:08   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Son çağlarda servet savaşları sömürge elde etmek için yapılan savaşlardır. Birçok Avrupalı devletler Amerika’da,Asya’da,Afrika’da altın, elmas, petrol gibi servet kaynakları için çarpışmıştır. Daha sonra çarpışmalar ticaretin kontrolüne yöneldi. Yalnız öyle sömürgeler vardır ki,bunlar için yapılan çarpışmaların verdiği zarar,sağladığı kazançları kat kat aşmıştır.
DİN SAVAŞLARI: Din konusu da eski savaşların en önemli sebeplerinden biri olmuştur. Müslümanlığın Hristiyanlığın kuruluş ve yayılışları sırasında önemli savaşlar oldu. Başka dinler için de durum aynıdır. Tarihte en büyük din savaşlarından biri Haçlı Seferleri’dir.
GÜVENLİK SAVAŞLARI: Birçok siyasi toplulukların daima başka siyasi toplulukların hücumundan endişe ederler. Bu korku devletlerin devamlı olarak silahlı kuvvetler beslemesine yolaçar. Bazı durumlarda elde silahlı kuvvetler bulundurulması belirli bir devlete karşı olur. O zaman öbür devlet kendisini korumak için ordusunu kuvvetlendirmeye bakar. Böylece bir devletin hücumuna uğrayan devlet de kendi güvenliğini korumak için savaşmak zorunda kalır.
SAVAŞLARIN GERÇEK VE GÖRÜNÜR
SEBEPLERİ

Uygarlık ilerledikçe savaş sebepleri de değişmiş,bir tek sebep yüzünden savaş çıkmaya başlamıştır. Bir savaşın artık belki yüzlerce sebebi vardır. Savaşların görünürdeki sebepleriyle gerçek sebepleri çok defa bir birinden ayrıdır. Çoğunlukla bu gerçek sebepler açıklanmaz,basit bir sebep savaşın patlamasına yol açar. Örneğin;1. Dünya Savaşı’nın gerçek sebepleri olduğu halde bir suikast olayı savaşın görünür sebebi olmuş,bu büyük savaş böylece patlamıştır.
Aynı şekilde A.B.D ile İngiltere arasında çıkan 1812 savaşının gerçek sebebi Amerikalılar’ın İngilizlerden daha fazla toprak koparmak isteğiydi. Oysa İngilizler’in Ameikan deniz ticaretine karışması savaşın sebebi olarak gösterildi.
Savaşların bazen çok bayağıca,çok bencil,çok kötü niyet taşıyan sebepleri de olabilir. Yalnız ,bu gibi niyetlerle savaş açan devletler; kendilerinin haklı olduğunu ispata çalışırlar. Bu savaşta,savaşan devletlerden her ikisi de kendini göre haklıdır. Her iki tarafta haklı olduğunu iddia eder. Ancak, hangi tarafın gerçekten haklı olduğunu kestirmek çok güçtür. Kötü hükümetler, kötü idareciler bir milleti savaşa sokabilir.
Milletlerin kendi isteğiyle savaşa girdiğide olur. Bu savaş isteğinin de birçok sebebi vardır. Örneğin;A.B.D.’nin milletçe Birinci Dünya Savaşı’na girmek istemelerinin sebepleri de çok çeşitlidir. Bazıları da Almanlar ‘ın Belçika’yı işgaline kızıyor,bazıları da Fransa ile İngiltere’ye yardım etmek istiyor,başka bir kısım Amerikalılar da Alman denizaltlarının
A.B.D. ticaretine sekte vereceğine inanıyorlardı. Öte yandan,
“Lusitania”transatlantiğin batırışına kızanlar, ayrıca doğrudan
doğruya Almanya ‘yı haksız görenler vardı. İşte bütün bunların
sonu Amerikalıların milletçe savaş istemesine yol açtı.



  Alıntı ile Cevapla