Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 11:11   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın Hedefleri,Politikaları ve Sonuçları

BEŞİNCİ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI’NIN
HEDEFLERİ, POLİTİKALARI ve SONUÇLARI

Toplumların belirsiz olan geleceği görme ve kaderine bir ölçüde hakim olabilme çabalarının sonucu olarak plan ve programlar ortaya çıkmıştır. Toplumların nihai özlemi olan kalkınma ile zaman zaman özdeşleşmesi de bu nedenledir.
Serbest piyasa ekonomilerinde planların, orta vadede devletin müdalesini açık ve anlaşılır hale getiren ve katılımcı olduğu ölçüde toplumun benimsediği hedeflere şeffaflık getirerek iktisadi birimlerin geleceğe dönük kararlarını daha kolay oluşturmalarını sağlayan araçlar olduğunu görmekteyiz.
Planların açık, anlaşılır bir şekilde sektörlere ışık tutacak, halkı aydınlatacak özelliklere sahip olması gerekir.(1)
İyi bir plan iyi bir uygulamayla başarıya ulaşabilir. Bu sebepledir ki planı uygulayanların bu uygulamayı başaracak niteliklere sahip olması gerekir.
Kalkınma planlarının hazırlanması 1961 anayasası ile hükme bağlanmış v 1982 Anayasası’nın 166. Maddesinde de kalkınma planlarından bahsedilmektedir.
V. Plan dönemi, ilk kez bir siyasi iktidar veya bir hükümetin hazırladığı planı beş yıl kesintisiz ve arızasız uygulama olanağı bulması nedeniyle planlama tarihimizin en şanslı dönemi olarak görülmektedir. ((2)
06 Kasım 1983’de Anavatan Partisi”nin genel seçimi kazanmasıyla I. Özal Hükümeti Aralık 1983’de göreve başladı. V. Plan’ın Ocak 1984’de yürürlüğe girmesi gerekirken Özal’ın kendi hükümet programına uygun bir plan hazırlamak istemesi 1984 yılı için bir “geçiş programı” nın hazırlanıp yürürlüğe konmasına neden oldu. 1985-1989 yıllarına kapsayacak yeni V. Plan’ın hazırlıklarına başlandı.
“1982 Anayasası’nın 166.maddesi “kalkınma girişimlerinin” bir plana göre yürütülmesini öngörmektedir. Başta Turgut Özal olmak üzere V. Planı hazırlayanların büyük çoğunluğu plan disiplinini tanımayan serbest piyasa düzeninin gereği olarak ekonomiyi günlük veya kısa vadeli önlemlerle yönetme tavrı içinde oldular. Sanki yasal bir zorunluluk olmasaydı V. Plan kitabı ortaya konmayacaktı. Bu yüzden olacak ki IV. Plan kitabı 700 sayfa civarında olduğu halde V. Plan kitabı 205 sayfa ile en ince plan kitabı özelliğini taşımaktadır.” (3)
Ülkemizin V. Beş Yıllık Plan dönemine, diğer plan dönemleriyle karşılaştırıldığında temel sorunlarda pek fazla bir değişme olmadan girdiği görülmektedir.
  Alıntı ile Cevapla