Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 11:12   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

POLİTİKALAR

V. Beş Yıllık Planı kitabında, belirlenen hedeflere ulaşabilmek amacıyla kullanılacak politikalar şöyle anlatılmaktadır;
I-DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER POLİTİKASI

1-) İHRACAT POLİTİKASI
İhracatın çok yönlü olarak teşvikine devam edilecektir. İhraç ürünlerinin, coğrafi açıdan uzak bulunan pazarlarda tanıtılması için çalışmalar yürütülecek, potansiyel pazarlar değerlendirilerek bu amaç doğrultusunda ihracatçılar gerekli ölçüde desteklenecektir.
Potansiyel ihracat gücü olan mallar teşvik tedbirleriyle rekabet gücüne kavuşturulacaktır.
Döviz kuru politikası, dış rekabet gücünü devam ettirecek ve rasyonel bir teşvik sisteminin oluşturulmasına yardımcı olacak şekilde yürütülecek ve tedricen serbest döviz kuru sistemine geçiş ortamı hazırlanacaktır.
2-) İTHALAT POLİTİKASI
İthalatta liberizasyon politikası devam ettirilecek, aşırı fiyat fonlarla dengelenecek, koruma sistemi rasyonelleştirilecek, yasaklar ve miktar kısıtlamaları istisna kılınacaktır.
3-) GÖRÜNMEYEN KALEMLER
Navlun ve transit gelirlerinin artırılması amacıyla bölgenin dış ticaret imkanları değerlendirilecek, turizmin döviz kazandırıcı potansiyeli geliştirilecek ve işçi dövizlerinin artırılması teşvik olunacaktır.
4-) DIŞ KREDİ ve BORÇLAR
Özkaynakların sınırlılığı sebebiyle, dış kredi imkanlarının değerlendirilmesi kalkınmayı hızlandırmak açısından önem taşımaktadır. Bundan dolayı bir yandan dış ödeme gücümüzün artırılması, diğer yandan da dış para piyasalarında ödeme gücümüzü zorlamayacak miktar ve şartlarda kredi temini hedef alınacaktır.
5-) TÜRKİYE-AET İLİŞKİLERİ
Dışa açılma politikasına da uygun olarak AET ile olan ilişkiler yeni baştan düzenlenecek, AET ile ekonomik bütünleşme konusunda gerekli adımlar atılacaktır.
Türkiye, AET’ye tam üye olarak katılma sonucunda Roma Antlaşmasının gümrük birliğine ilişkin kurallarını bütünüyle üstlenme durumunda olacaktır. Ancak bir ekonomik sektörde ve belli bir bölgede katılma ile ortaya çıkabilecek ekonomik güçlükleri gidermek için geçici nitelikte tedbirlere başvurma imkanı saklı tutulacaktır.
AET ile üyeliğin, tarım kesimi üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilere karşı tedbirler alınacaktır.
  Alıntı ile Cevapla