Demir-çelik sanayinde, mevcut entegre tesisleri kendi içlerinde dengeli hale getirici, sektörlerde verimliliği ve ürün kalitesini artıcı, enerji tasarrufu sağlayıcı yatırmlar desteklenecektir. Yatırım malı üreten sanayilerde yapılan yatırımlarda enerji tasarrufu, optimum kapasite, kalitenin iyileştirilmesi ve uluslararası rekabet imkanı gibi faktörler dikkate alınacak, yerli mühendislik ve imalat payının artırılması teşvik edilecektir. İmalat sanayinin tümünde kapasite kullanımının artırılmasına öncelik verilecek, yatırım mallarının üretimini teşvik amacıyla uygun şartlı bir imalatçı kredisi sistemi geliştirilecektir. IV-) ENERJİ Enerji sektöründe ana politika, amaçlanan ekonomik büyüme ve toplumsal gelişmeleri destekleyecek ve yönlendirecek şekilde ülke enerji ihtiyacının zamanında, yeterli ve güvenilir olarak karşılanmasıdır. Bunun için mevcut birincil enerji kaynakları geliştirilecek, yeni kaynakların aranmasına ve en kısa zamanda kullanıma sunulmasına önem verilecektir. Üretimden tüketime kadar her aşamada rasyonalizasyon ve tasarruf ilkelerine uyulması, kaynakların ve çevrenin korunması ve tamamlanmış yatırımların tam kapasitede çalıştırılması ana ilkeler olacaktır. Enerji tüketiminde yerli kaynak kullanımına ve ithal kaynaklı ucuz birincil enerjiye ekonomik olmak şartıyla öncelik verilecek, enerji hammaddelerinin arama ve üretiminde kamu dışı kaynaklardan yararlanılmaya çalışılacak, bu konuda özel sektör ve yabancı sermaye teşebbüsleri teşvik edilecektir. Enerjinin üretim, dağıtım ve tüketiminde kayıplar asgari seviyeye indirilecektir. Atatürk Barajı ve Nükleer santral bu plan döneminin iki büyük projesıdir. IV-) HİZMETLER -Ulaştırma V. Plan döneminde ulaştırma sektörünün gelişmesi hazırlanmış bulunan Ulaştırma Ana Planı’na ve bu planda yapılması gerekli revizyonlara göre yönlendirilecek, çağdaş ulaştırmanın gereği olan sistem, organizasyon ve koordinasyon sorumlu bir yönetim altında sağlanacak ve geliştirilecektir. |