Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 11:38   #10
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

EURO’NUN ve EKONOMİK VE PARASAL BİRLİĞİN KOBİLER ÜZERİNDE ETKİLERİ
KOBİ'lerin euro'ya geçiş için hazırlıkları
Euro'ya geçiş çerçevesinde, küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ'ler), muhasebe, fiyatlama ve pazarlama yapılarını euro'ya uyarlamak zorunda olacaklardır.
Büyük firmaların gerekli hazırlıkları çok daha önce yapmalarının beklendiği bir süreçte KOBİ’ler bu firmaların şimdiden geliştirmiş olduğu standart “euro geçiş” paketlerini kullanabilirler.
Bu çerçevede KOBİ’lere Avrupa Komisyonu tarafından da destek sağlanacak, gerekli tavsiyeler, ilgili belgeler, örnek olay incelemeleri, bilgilendirme broşürleri, kontrol listeleri vb. bilgi ve dokümanlar ulaştırılacaktır.
KOBİ'lerin çoğunluğunun, esas olarak yurt içi piyasalarda çalışmaları sebebiyle, euro'ya geçişlerini geçiş döneminin sonuna kadar (2002 başları) erteleyecekleri beklenmektedir. Gerek müşterilerle olan işlemler gerek sözleşmelerde, ulusal para birimlerinin kullanılmasına devam edilecektir. Fakat tüm KOBİ'lerin bu tarihten önce geçiş için hazırlanmaları gerekecektir.
KOBİ'ler üzerinde Ekonomik ve Parasal Birliğin etkisi
Ekonomik ve Parasal Birlik (EPB), küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ'ler) hem ticari hem de mali anlamda daha çok esneklik getirecek, onları daha güçlü ve daha rekabetçi yapacaktır. Spesifik olarak, KOBİ'ler çeºitli alanlarda avantajlardan istifade edecektir:
Küçük ve orta boy işletmeler, para hareketlerine karşı kendilerini korumak için mali araçlara büyük şirketler kadar erişim imkanına sahip olmadıkları için, döviz kuru riskinin azalması önemli bir iyileşme sağlayacaktır.
Bankacılık sektöründe artan rekabet ve genelde azalan faiz oranları sayesinde, KOBİ'ler, faaliyetlerini çok daha düşük bir maliyetle finanse edebilecektir.
Avrupa Birliği düzeyinde maliyet şeffaflığı, küçük şirketlerin tek bir pazar olarak euro bölgesinde çalışabilmelerini sağlayacaktır. Böylece, bu şirketler, çok daha geniş bir alanda ürün ve hizmet satışlarını kolayca arttırma (ölçek ekonomileri) ve makul bir maliyet ile çok daha geniş bir potansiyel müşteri tabanına erişme imkanına kavuşacaklardır.
Bir başka ifadeyle, geçmişteki çeşitli güçlüklerin yaşandığı ihracat, sorunların çok daha aza indirgendiği yurtiçi ticarete dönüşecektir. Bu durum, tüm Avrupa ekonomisinin yararına bir gelişme olarak, KOBİ'leri yenilikçi faaliyetler ve yeni teknik çözümleri iş stratejilerine dahil etmeye teşvik ederek, AB düzeyinde daha yoğun rekabet yaratacaktır.
  Alıntı ile Cevapla