Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 11:38   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

MEDA PROGRAMI (MEDITERRANEAN ECONOMIC DEVELOPMENT AREA)
MEDA programı, 27 Kasım 1995 tarihinde 15 AB üyesi ülke ve Türkiye'nin de dahil olduğu AB üyesi olmayan 12 Akdeniz ülkesinin Dışişleri Bakanları'nca imzalanan Barselona Bildirgesi ile kurulan Avrupa Akdeniz Ortaklığı'nın uygulama aracıdır. Bölgede yer alan ülkelerin ekonomik açıdan gelişimlerinin ve yeniden yapılanmalarının sağlanarak, Akdeniz'de bir serbest ticaret bölgesi oluşturulmasını hedefleyen program kapsamında, ekonomik faaliyetler ile özel sektörün geliştirilmesi, sosyoekonomik kalkınma, demokratikleşme ve sivil topluma yönelik projelere finansman sağlanmaktadır.
19961999 dönemini kapsayan MEDA I programı çerçevesinde Türkiye'ye toplam 54 proje için 376 milyon Euro tutarında kaynak tahsisatı sağlanmıştır. 20002006 yıllarını içerecek MEDA II programı kapsamında ise, Türkiye'ye üç yıl içerisinde yaklaşık 381 milyon Euro tutarında destek verilmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca bu desteklerin %60'ının yapısal reformların desteklenmesi ve %40'ının AB ile bütünleşme sürecinin kolaylaştırılması yönündeki projelerde kullanılması öngörülmektedir.
Üç yıl içinde ayrıca 150 milyon euro hibe yardım sağlanacaktır.
Ayrıca Avrupa Yatırım Bankası kaynaklarından yatırım kredisi temin edilebilmesi amacıyla EUROMED çerçevesinde yeni bir düzenlemeye gidilmiş; 19952000 yıllarını kapsayan bu yeni araç kanalıyla Türkiye'ye 205 milyon Euro tutarında kredi sağlanmıştır. Sağlanan krediler kanalizasyon, enerji otoprodüksiyonu gibi projelerin yanı sıra KOBİ'lerin yatırımlarına yönelik projeler için global kredileri içermektedir. Ayrıca Türkiye'de depremden zarar gören bölgelerin yeniden imarı için Avrupa Yatırım Bankası'nca 600 milyon Euro tutarında uzun vadeli kredi sağlanması kararlaştırılmış; özel sektöre ayırılan 75 milyon Euro tutarındaki kredinin devir anlaşmaları ise Haziran 2000'de sonuçlandırılarak kullanıma açılmıştır.
  Alıntı ile Cevapla